Svet

Jezive scene iz fabrike Ajfona u Kini, radnici u okršaju sa ljudima u belim skafanderima (VIDEO)

kina-ajfon
Foto: EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI, Printscreen

Više stotina radnika koji u Kini proizvode Eplove mobilne telefone sukobili su se sa snagama bezbednosti koje su zadužene za provođenje strogih kovid epidemioloških restrikcija. Sudeći prema videozapisima očevidaca incidenta, radnici Fokskon Tehnolodži grupa – Eplovog partnera u Kini za proizvodnju Ajfona – krenuli su u okršaj s većim brojem osoba obučenim u zaštitne bele skafandere.

Na jednoj od snimaka vidi se kako osobe u belim skafanderima pritiskaju jednu osobu štapovima za zemlju, dok su posmatrači tražili obračun.

U jednom trenutku veliki broj ogorčenih i preplašenih radnika probio je barikade pa su u jednom trenutku okružili policijsko vozilo, koje su tresli i vrištali.

Protesti su izbili tokom noći zbog neisplaćenih nadnica i straha od infekcije. Nakon dolaska interventne policije više je radnika povređeno.

Blumberg prenosi izjave užasnutih radnika: „Zaista se bojim ovog mesta, sada smo možda svi kovid pozitivni. Šalju nas u smrt“.

Tenzije u „Ajfon Sitiju“ – mestu koje na proizvodnji ajfona zapošljava 200.000 ljudi – počele su s lokdaunu u oktobru. Od tada su mnogi radnici završili u izolaciji, što znači da su bili osuđeni na spartanske obroke i potragu za lekovima.

Mnogi su počeli da beže iz svojih spavaonica. Poslednjih nedelja Fokskon je počeo da nudi neobično visoke plate kako bi nadomestio frustrirane i preplašene radnike, dok se lokalne vlasti fokusiraju na zaustavljanje nereda.

Čini se kako su zadnji protesti izbili jer je kompanija obustavila stimulanse. U Fokskonovoj fabrici proizvodi se veći deo najskupljih Ajfon 14 modela, a Epl je već upozorio kako pred praznike očekuje smanjenje isporuka, prenosi Jutarnji list.

Iako su centralne vlasti u Kini nedavno izdale direktive koje su trebalo da ublaže ekonomske probleme izazvane „nultom kovid“ politikom predsednika Si Đinpinga, na terenu odluke donose lokalne vlasti, koje se ne usuđuju da napuste pristup totalitarnog epidemiološkog nadzora.

Ovo nije prvi put da dolazi do nasilnih obračuna zbog kovid restrikcija. Još u maju stotine radnika sukobilo se sa čuvarima u kompaniji Kvanta Komjuters u Šangaju, nakon što mesecima nisu imali kontakt sa spoljnim svetom.

U Guangdungu, velikom proizvodnom prostoru, zabeleženi su masovni protesti.

Inače, broj osoba pod lokdaunom u Kini je iznova na vrhuncu zbog 28.000 novih slučajeva zabeleženih u utorak.

Iako se na ukupni broj stanovnika Kine ne radi o previše značajnom broju, mesta gde je izbila zaraza posebno su uočljivi u Pekingu, gde su u najvećem distriktu s 3,4 miliona stanovnika zatvoreni svi neesencijalni biznisi.

Svi restorani i centri za bilo kakvu zabavu ne rade, a građanima je naloženo neka rade od kuće.

Pojedini ekonomisti tumače kako novi talas lokdauna u Kini ima gori uticaj nego prvi jer je sada veći broj gradova u nekoj vrsti delimičnog lokdauna, što će značajno poremetiti globalne lance snabdevanja.

Prema procenama Nomura banke trenutno su pod nekom vrstom lokdauna lokacije iz kojih dolazi jedna petina kineskog BDP-a.

Lokdaun u Šangaju već je usporio ekonomski rast u drugom kvartalu na samo 0,4 odsto, dok je u oktobru u Kini maloprodaja pala 0,5 odsto uz usporavanje industrijske proizvodnje.

Hiljade radnika demoliralo fabriku ajfona nakon što 4 meseca nisu primili platu

oznake

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

26 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap