Magazin

Kikinđanin krenuo u Atlantu, pa u avionu spasio život Amerikanki

Medicinski tehničar kikindske Opšte bolnice Savica Popov (25) spasao je život jednoj Amerikanki (48) na prekookeanskom letu između Rima i Atlante.

Kada je iz Novog Miloševa krenuo u Ameriku u posetu prijateljici, nije ni slutio kakva će ga drama zadesiti.

– Tokom leta iznenada se oglasio kapetan iz kokpita i upitao da li među putnicima ima medicinskih radnika jer je jednoj ženi pozlilo. Odmah sam se uputio ka repu aviona gde sam zatekao stjuardese koje su pokušavale da pomognu nesrećnoj ženi koja je putovala sa ćerkom. Ona je bila svesna, ali je teško disala. Počeo sam sa pregledom i odjednom je došlo do srčanog zastoja i tada je nastupila drama – priča za „Blic“ Savica.

Priznaje da se na trenutak uplašio jer je očekivao da će mu pomoći neko od kabinskog osoblja, ali je onda shvatio da je prepušten sam sebi.

– Tražio sam osoblju da mi donesu sve što imaju od opreme, a ja sam počeo reanimaciju. Na sreću, imali su i defibrilator i kiseonik i lekove. Bilo je to najdužih 45 minuta – priča skromni Savica.

Kada su sleteli u Atlantu, na pisti ih je dočekala ekipa Hitne pomoći, a njima je jedino preostalo da čestitaju srpskom kolegi na dobro obavljenom poslu.

– Hvatao sam odmah let za Memfis, nisam znao kako je žena. Posle par dana pozvala me je portparolka avio-kompanije sa kojom sam putovao da mi kaže da se žena oseća dobro. Sutradan mi je u znak zahvalnosti od te kompanije stigao i vaučer od 150 dolara za njihove letove – priča nam Savica.

Ovaj mladić radi u urgentnom odeljenju u Kikindi već dve i po godine i još nema stalan posao, ali nerado priča o tome.

– Sve znanje koje sam primenio dugujem starijim kolegama od kojih sam mnogo naučio. Lepo mi je ovde, ali priznajem, razmišljao sam da odem negde u inostranstvo – kaže naš sagovornik.

Kolege: Vrhunski stručnjak

Savičine kolege o njemu imaju samo reči hvale i kažu da je vrhunski stručnjak, ali pre svega dobar čovek i prijatelj.

– Od kada je počeo da radi, uvek je bio zainteresovan za nove stvari, spreman stalno da uči i uvek je tu da pomogne kolegama. Uvek je nekako ispred nas, valjda zato što je mlad i izuzetno savestan. Mi primimo poziv za hitan slučaj i odmah skočimo, a onda vidimo da je on već napolju i da čeka ekipu. Upravo zbog takvih stvari nije nas preterano iznenadilo to što je nekome spasao život – priča nam Milana Perić, glavna sestra odeljenja u kome radi Savica.

Upoznajte „Čoveka zlatne ruke“ koji je spasio više od 2.4 miliona beba

Redakcija

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

155 Shares
155 Shares
Share via
Copy link