Balkan Vesti

Kenan je ponos Gračanice – pobedio leukemiju, pa postao učenik generacije

kenan leukemija
Foto: Srce za djecu oboljelu od raka

Kenan Buljubašić pravi je ponos Gračanice. Ovaj svršeni učenik Osnovne škole Hasan Kikić pobedio je leukemiju, a u vreme najveće životne borbe nije pokleknuo te je shodno svojim trudom, radom i zalaganjem postao učenik generacije.

Gračanlija Kenan Buljubašić proteklih dana potpuno zasluženo se okitio veoma značajnim priznanjem, koje mu je uručeno kao učeniku generacije Osnovne škole Hasan Kikić u školskoj 2023/2024. godini.

Kenanov uspeh znatno je veći, uzme li se u obzir da je iza sebe ostavio izuzetno tešku životnu bitku. Naime, ovom tinejdžeru ranije je dijagnostikovana leukemija, a na putu izlečenja je prošao i kroz transplantaciju koštane srži.

Ovaj Gračanlija član je Udruženja „Srce za djecu oboljelu od raka“, iz kojeg nisu krili ponos zbog činjenice da je upravo on proglašen učenikom generacije.

Naveli su da je iz borbe izašao jači, a na kraju njegovog osnovnoškolskog puta zaželeli su mu da nastavi redjati samo uspehe.

U Klinici za dečije bolesti u Tuzli godišnje se otkrije između 12 i 15 malignih bolesti kod dece, a tu su pre svega akutna leukemija, tumor mozga, tumor limfoma i solidni tumor.

Dijagnostičke procedure su vrlo složene, lečenje je kompleksno i dugo traje, a u njemu učestvuje multidisciplinarni tim.

Kao kod odraslih osoba i mališani se podvrgavaju hemoterapiji, citoterapiji, hiruškim zahvatima, transplantacijama te radioterapijama. Lečenje u proseku traje od šest meseci do dve godine, uz praćenje od pet do deset godina.

Izvor: Klix

Dečak iz Beograda prodaje limunadu, mafine, igračke i skuplja novac za bolesnu majku

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link