Magazin

U Kazahstanu besni rat zbog poskupljenja tečnog gasa, a policija puca da ubije (Video)

kazah
Printscreen

Nova godina počela je između ostalog velikim demonstracijama i otvorenim sukobom na ulicama kazahstanskog grada Almati, a povod za nemire bilo je poskupljenje goriva u ovoj državi Centralne Azije.

I pored isključenog interneta, svetska javnost uznemirena je snimcima koji prethodnih dana dolaze iz Kazahstana.

Oružani sukobi između demonstranata, policije i vojske odneli su više desetina života, a povređeno je i nekoliko stotina pripadnika snaga bezbednosti, kao i pobunjenih građana.

U međuvremenu je pala i Vlada, a predsednik Kasim-Žomart Tokajev je izdao i šokantno naređenje da se „puca bez upozorenja“ kako bi se sačuvao državni poredak.

– Dao sam naređenje da se puca, pa i da se ubije bez upozorenja – rekao je Tokajev, a potom je javnosti na nacionalnoj televiziji objasnio da se Kazahstan bori sa dobro opremljenim i obučenim teroristima koji oštećuju imovinu koristeći oružje protiv građana.

On je odbio pregovore sa “naoružanim banditima” uz obećanje da će oni biti “eliminisani”.

U Almati je stigla i vojska Rusije sa ciljem da pomogne u očuvanju državnih ustanova i strateških mesta. Vojska je povratila glavni aerodrom od demonstranata, a najveći gradski trg jedno je od mesta gde se vode najžešći sukobi.

Nemiri su počeli u nedelju kada se cena tečnog naftnog gasa (TNG), koji mnogi ljudi u Kazahstanu koriste za gorivo svojih automobila, udvostručila sa 0,14 centi na 0,28. Da dobro ste pročitali.

Prvobitan uzrok protesta i zahtev da se povuče odluka o povećanju cene goriva ubrzo je zamenjen političkim zahtevima. Traži se promena političkog sistema, povratak ustava iz 1993. godine i održavanje izbora za lokalne guvernere svakog regiona i gradova.

Kazahstanske vlasti saopštile da će vratiti ograničenja cena goriva za vozila na šest meseci, posle nekoliko dana smrtonosnih nemira izazvanih upravo rastom tih cena, kao i da će cene benzina i dizela takođe će biti ograničene za isti period.

Nakon višednevnih sukoba danas je objavljena informacija da dolazi do uspostavljanja mira, a o svemu je informisan i ruski predsednik Vladimir Putin u razgovoru sa kazahstanskim kolegom koji mu se zahvalio na podršci.

Srbija zarobljena korupcijom! U rangu sa Kazahstanom, Brazilom i Surinamom

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

11 Shares
Share via
Copy link