Magazin Svet

Kobne kapi za oči odnele i četvrtu žrtvu, 14 osoba oslepelo

kapi-za-oci
Foto: Ilustracija/AFP

Četvrta osoba umrla je u Sjedinjenim Američkim Državama nakon što se zarazila bakterijom Pseudomonas aeruginosa, koja je otporna na lekove i povezuje se s kapima za oči.

Potvrdio je to američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), a poznato je kako je s ovom bakterijom pronađenom u kapima, povezano čak 14 nedavnih slučajeva gubitka vida i još četiri slučaja enukleacije, odnosno hirurškog uklanjanja očne jabučice.

Dosad je evidentirana 81 osoba u 18 američkih saveznih država s nizom simptoma koje je prouzročila bakterija Pseudomonas aeruginosa, piše N1.

Žena s Floride tužila je proizvođača kapi za oči, nakon što su joj lekari zbog jake upale morali ukloniti jedno oko.

Njena advokatica Nataša Kortes izjavila je kako veruje da ima puno više onih koji su bili zaraženi, a da toga nisu bili svesni.

Smatra kako se bakterija razvila jer u kapima nije bilo konzervansa. Agencija CDC je prvi put upozorila na problem u januaru ove godine.

Šta je Pseudomonas aeruginosa?

Pseudomonas aeruginosa je agresivna bakterija koja se nalazi u svoj okolini, uključujući vodu, tlo i ljudski otpad.

Stručnjaci kažu da može ući u kapi za oči putem kontaminacije okolnim stvarima tokom rukovanja.

Bakterija je otporna na većinu antibiotika i posebno je opasna u zdravstvenim ustanovama te za ljude s oslabljenim imunološkim sistemom.

Koji su simptomi infekcije oka na koje treba paziti?

Osobe koje koriste kapi za oči trebaju obratiti pažnju na simptome kao što su žuti, zeleni ili prozirni iscedak iz oka, kao i ako osećaju bol ili nelagodu u oku, crvenilo oka ili kapka te onaj neugodan osećaj da im u oku nešto smeta.

Takođe pažnju treba obratiti na povećanu osetljivost na svetlost i zamagljen vid.

Američki CDC upućuje one koji imaju takve simptome, a upotrebili su jednu od dve sporne vrste kapi za oči da odmah potraže lekarsku pomoć dok se ljudi koji nemaju simptome ne trebaju testirati na moguću infekciju.

– Ako je zaista upala bakterijska, pregled oka će to utvrditi, jer postoje određene klinički simptomi koje možemo videti, a koje bi sugerisale prisutnost bakterija i nivo infekcije – rekao je Dejv Patel, oftalmolog u Mayo klinici u Finiksu, za The Washington Post.

Elizabet Konik, profesorica medicine i imunobiologije na Univerzitetu u Arizoni, objasnila je kako bakterija luči proteine ​​koji mogu uništiti prozirno tkivo na prednjem delu oka – rožnjaču.

Može oslabiti vid pa čak i oslepiti osobu.

Lekari muškarcu pronašli krastavac u rektumu, tvrdi da je sam tamo porastao

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

14 Shares
Share via
Copy link