Recepti

Kapama sa teletinom po receptu domaćice jedne od najstarijih kafana u Beogradu

katarina samardžić
Katy the Cook

Katarina Samardžić autorka emisije “Katy the cook” emitovane na Kitchen TV preporučuje recept za “Borkinu kapamu”. Kapama sa teletinom, blitvom, raštanom, spanaćem i prazilukom je jedno od jela koja će zagolicati sva vaša čula.

“Recept koji apsolutno svako može da spremi, a da oduševi, uz samo malo ljubavi… Znate da svako moje jelo ima svoju priču…e ovo je jelo posvećeno gospođi Borki, koja drži treću najstariju kafanu u Beogradu! Ta žena kuva najbolje na svetu i ovo me je ona naučila da spremam. Realno i dalje ga sprema bolje od mene…al to je iskustvo i život. I moj mikro svet, u kome je jedna jedina kafana ‘Una’, u kojoj se sprema najbolja teleća kapama”.

Dakle, teleća kapama recept:

Sastojci

1 kg teleće plećke
50 g brašna za paniranje
500 g blitve
500 g raštana
500 g spanaća
3 praziluka
3 glavice crnog luka
so
biber
ulje

Priprema

Crni luk iseći na rebarca, praziluk na trake, teletinu uvaljati u brašno i skloniti sve sa strane. Ulje zagrejati u velikoj šerpi i u njoj prodinstati crni luk dok ne dobije stalastu strukturu, začiniti solju i biberom. Smanjiti temperaturu, a na drugom tiganju sa malo ulja zapeći teletinu sa obe strane da dobije boju. Kada je gotova prebacimo teletinu na crni luk.

Preko teletine ređati red blitve, red praziluka, red raštana, pa praziluka, red spanaća, pa opet praziluka. Kako se količina zeleniša u šerpi bude smanjivala, ređati sve istim redom dok se sva količina ne potroši. Poklopiti i ostaviti na umerenoj temperaturi da se krčka oko 2 sata dok teletina potpuno ne omekša. Poslužiti tako da u tanjiru bude komad mesa sa svim zelenišem preko.

kapama, recept
Foto: Katarina Samardžić /Borkina kapama

Domaće kiselo mleko

1 l mleka
200 ml kisele pavlake

Mleko skuvati, ostaviti da se prohladi i odvojiti oko 1 dl za dodavanje u kiselu pavlaku. Prohladiti dok ne bude mlako i dodavati prohlađeno mleko u pavlaku uz mešanje da se ne stvore grudvice. U ostatak mlakog mleka dodati razblaženu pavlaku i izmešati par minuta.

Potom sipati u posude po želji iz kojih će se kiselo mleko služiti. U veći sud staviti dve kuhinjske krpe, pa poređati posudice sa mlekom, prekriti folijom i preko toga još jednom krpom. Ostaviti na toplom mestu 4-6 sati. Pre služenja lepo rashladiti.

Hleb sa kimom

500 g pšeničnog belog brašna
1 kesica praška za pecivo
1 kašika meda
2 kašičice soli
3 kašike ulja
300 ml mlake vode
2 kašičice kima

Zagrejati rernu na 180°C. Pomešati  sve suve sastojke, pa dodati ulje, vodu, kim i med. Varjačom dobro promešati da se sjedini. Napraviti manju veknu i zaseći malo nožem. Oblikovati testo uz dodavanje brašna po potrebi. Staviti na pleh prekriven papirom za pečenje i peći 15-20 minuta, dok korica ne dobije braon zlatnu boju. Tada je kapama se teletinom gotova.

Prijatno!

Recept za bosanski burek je najbolje čuvana tajna Balkana, a potrebno je samo 3 sastojka

 

Julija Vojinović

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

284 Shares
284 Shares
Share via
Copy link