Magazin Srbija

Vlasnici kamenoloma plate kaznu pa nastave sa zagađenjem, Resavom ponovo teče toksični mulj

resava kamenolom
Foto: N1

Tok Reke Resave kod Despotovca je braon boje a zasluge za ovu katastrofu pripadaju kamenolomu Kovilovača doo koji i pored prekršaja koje je utvrdila komunalna inspekcija nastavlja da krši propise i trajno devastira životnu sredinu.

Kamenolom je, objašnjava Nebojša Milovanović Milovanović iz Eko udruženja “Moja Resava”, rekom odvojen od centra Despotovca i stalno koristi loše vremenske prilike da ispusti otpadnu vodu u Resavu koja požuti od te kamene prašine.

– Mulj u kontaktu sa vodom maltene pravi cement, betonira dno, lepi se na škrge riba. Ima riba u gornjem toku gde nije ispušten mulj, ali u donjem ne – upozorava on.

Vlasnici kamenoloma rekli su za N1 da je do ispuštanja otpada došlo zbog pucanja cevi, ali Milovanović ne veruje u to objašenjenje.

Naime, tvrdi da se slični incidenti dešavaju već godinama, „jednom u 15 dana“.

– Oni stvarno imaju veliki obim proizvodnje, ali morali bi da ulože velika finansijska sredstva u prečišćavanja vode. Najlakše im je da ispuste vodu u reku -konstatuje sagovornik N1 i dodaje da su kamenolomu već više puta naplaćivani prekršaji po predstavkama ekoloških aktivista, ali da su te kazne niske zbog čega im se isplati da ih „plate i nastave da rade kako hoće.

Milovanović stoga vidi problem u republičkim organima, ocenjujući da sve što dolazi sa lokala u Beogradu, kako kaže, završi po nekim fiokama.

Pored problema sa zagađenjem Resave, stanovnici Despotovca, zbog kamenoloma imaju problem sa bukom i prašinom. Milovanović ipak ističe da ekološki aktivisti ne žele da se kamenolom zatvori, jer od njega živi 40, 50 porodica, ali se nadaju da može da se pronađe rešenje kako bi i jedni i drugi živeli normalno.

Izvor: N1

Vlasnik nelegalnog kamenoloma dobio 55 miliona od opštine da sanira put koji je sam uništio

OGLAS

PARTNERI SAJTA


103 Shares
103 Shares
Share via
Copy link