Magazin Srbija

Vlasnici kamenoloma plate kaznu pa nastave sa zagađenjem, Resavom ponovo teče toksični mulj

resava kamenolom
Foto: N1

Tok Reke Resave kod Despotovca je braon boje a zasluge za ovu katastrofu pripadaju kamenolomu Kovilovača doo koji i pored prekršaja koje je utvrdila komunalna inspekcija nastavlja da krši propise i trajno devastira životnu sredinu.

Kamenolom je, objašnjava Nebojša Milovanović Milovanović iz Eko udruženja „Moja Resava“, rekom odvojen od centra Despotovca i stalno koristi loše vremenske prilike da ispusti otpadnu vodu u Resavu koja požuti od te kamene prašine.

– Mulj u kontaktu sa vodom maltene pravi cement, betonira dno, lepi se na škrge riba. Ima riba u gornjem toku gde nije ispušten mulj, ali u donjem ne – upozorava on.

Vlasnici kamenoloma rekli su za N1 da je do ispuštanja otpada došlo zbog pucanja cevi, ali Milovanović ne veruje u to objašenjenje.

Naime, tvrdi da se slični incidenti dešavaju već godinama, „jednom u 15 dana“.

– Oni stvarno imaju veliki obim proizvodnje, ali morali bi da ulože velika finansijska sredstva u prečišćavanja vode. Najlakše im je da ispuste vodu u reku -konstatuje sagovornik N1 i dodaje da su kamenolomu već više puta naplaćivani prekršaji po predstavkama ekoloških aktivista, ali da su te kazne niske zbog čega im se isplati da ih „plate i nastave da rade kako hoće.

Milovanović stoga vidi problem u republičkim organima, ocenjujući da sve što dolazi sa lokala u Beogradu, kako kaže, završi po nekim fiokama.

Pored problema sa zagađenjem Resave, stanovnici Despotovca, zbog kamenoloma imaju problem sa bukom i prašinom. Milovanović ipak ističe da ekološki aktivisti ne žele da se kamenolom zatvori, jer od njega živi 40, 50 porodica, ali se nadaju da može da se pronađe rešenje kako bi i jedni i drugi živeli normalno.

Izvor: N1

Vlasnik nelegalnog kamenoloma dobio 55 miliona od opštine da sanira put koji je sam uništio

Julija Vojinović

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

104 Shares
104 Shares
Share via
Copy link