Magazin Srbija

U odbranu Rađevice ustala vojska građana, na mestu šume investitor uništio sve što je mogao

Rađevice sadnja borića
Foto: Eko klub Željin

Ekološki zemljotres sa epicentrom u Rađevici alarmira Srbiju – aktivisti rame uz rame sa meštanima opštine Aleksandrovac započeli mirne proteste protiv izgradnje kamenoloma, sadeći 100 mladih borića na mesto posečene šume.

Aktivisti nekoliko ekoloških pokreta zajedno sa meštanima okoline Aleksandrovca i sela Rađevice okupili su se danas (3. maj) u minut do 12 kako bi mirno iskazali svoje nezadovoljstvo planiranim kamenolomom na Rađevici.

Sadnjom 100 mladih borova na mesto posečenih, simbolično su započeli ‘Ekološki zemljotres’ – protest protiv uništavanja prirode i devastacija šuma, reka i planina Srbije, pošumljavanjem goleti.

Okupljanje u Rađevici organizovano je nakon što je premijerki Ani Brnabić istekao rok da do 1. maja odgovori na zahteve ekoloških aktivista koji su izneti na protestu „Ekološki ustanak“, održanom 10. aprila.

Prilikom ogoljavanja prirodnog bogatstva Rađevice, sečom borova starih po 50 godina, meštane u čije “dvorište” su kročili, niko nije ni pitao za mišljenje. Hladnokrvnom devastacijom primorali su stanovništvo na mirnu pobunu, što je apsolutno očekivano s obzirom da se radi o ogromnom turističkom potencijalu Opštine, ali i o pretnji po civilizacijski važno arheološko nalazište Jablanica.

Meštani i aktivisti odlučno su stali u odbranu osnovnog ljudskog prava na zdravu životnu sredinu, kao i prava da sami odlučuju o svojoj budućnosti – vraćajući Rađevice na “prirodno podešavanje”.

Podsetimo, Eko klub ‘Željin’ objavio je još 21. marta poražavajuće fotografije ovog mesta uz upozorenje da je u toku proces degradacije i devastacije prirodnog i kulturnog pejzaža na potezu Skačka, između Grčaka i Pleša. Kao što smo mogli da vidimo prethodnih meseci, određeni investitor je zakupio šumsko zemljište od JP Srbijašume i pretvorio ga u radnu površinu, gde je pritom isekao sve borove sa date parcele. Nezvanično, na tom mestu je planiran kamenolom a zemljište je zakupljeno na 25 godina.

Ovako veliki projekat koji neizbežno sa sobom nosi preveliku količinu zagađenja okoline, pored devastacije prirodnog bogatstva podrazumeva i narušavanje kvaliteta života stanovništva godinama unapred.

Na Rađevčanima je sada da istraju u ovoj borbi, kako bi sačuvali sebe i svoju decu, ali i prirodna i kulturna bogatstva koja se tiču svih nas. A na nama je odgovornost da ih u ovom podvigu podržimo.

Prvi put u Srbiji vlast i građani zajedno stali u odbranu prirode: Stop investitoru u Rađevici!

Kristina Bondžulić

Poetičan diskutant. Disciplinuje misli pisanjem

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Nadam se da ce izdrzati u tome kao i na Staroj planini. Doslo je izgleda vreme da gradjani sami moraju da brane svoju zivotnu sredinu jer drzavu to ne zanima. Ali zato mora i treba da zanima one koji tamo zive jer drugu zemlju nemaju.

generic vignette (DESK luftika.rs)
662 Shares
662 Shares
Share via
Copy link