Magazin Srbija

Prvi put u Srbiji vlast i građani zajedno stali u odbranu prirode: Stop investitoru u Rađevici!

Rađevica
Foto: Nezavisne Narodne Novine Rasinskog Okruga

Meštani sela opštine Aleksandrovac na čelu sa načelnikom opštinske uprave, privremeno su sprečili izgradnju kamenoloma na Rađevici. I pored neslaganja opštine i meštana, investitor ne odustaje od svojih namera, zbog čega se narod danas obraća Ministarstvu za ekologiju i zaštitu životne sredine.

Investitor kamenoloma Rađevice, Hemi-Freš, započeo je radove sečom borova, iako poseduje dozvolu samo za ispitivanje terena.  Nakon seče je usledila hitna intervencija meštana i opštinske uprave u cilju sabotiranja ovog ekocida. Načelnik opštinske uprave Aleksandrovac, Milan Minić, podržao je meštane u protestu, pozivajući da se okupe u što većem broju, i blokiraju put Jošanička banja – Aleksandrovac (na Rađevici). Izvođenje radova je privremeno zaustavljeno, ali na slučaj još uvek nije stavljena tačka. Ovim činom poslali su jasnu poruku investitoru – da narod ne da Rađevicu!

S obzirom da opština nije dala investitoru saglasnost da gradi kamenolom na lokalitetu Rađevica, postavlja se pitanje – Na konto čijeg odobrenja investitor ne odustaje od svojih namera?

Važno je istaći da je Rađevica jedinstven slučaj u kom je opština stala ruku pod ruku s narodom, u korist prirode i ljudi, a ne sopstvenih interesa (setimo se samo primera kamenoloma Gradina u Kosjeriću)! Opštinsko rukovodstvo dalo je reč da kamenolom neće dobiti građevinsku dozvolu niti će biti otvoren, po cenu ostavke članova rukovodstva. Pored rukovodstva, podršku Rađevici ukazao je i Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva.

To govori da su rukovodstvo i Zavod prepoznali suštinsku važnost očuvanja ovog lokaliteta, i shvatili zabrinutost meštana:

– Borba za zdravlje naše dece, zdravu životnu sredinu, spas Rasine i spas šume, očuvanje arheoloških nalazišta u Jablanici, zaštita srednjovekovnog grada Koznika, kao i spašavanje urušavanja turističkih potencijala gornje Župe, za nas su od životnog značaja. Nema povlačenja do slobode Rađevice – istakli su meštani sela Boturići, Grčak, Koznica, Pleš, Bzenice i Mitrovo polje.

Danas je poslednji dan za dostavu mišljenja Ministarstvu, od kojeg se očekuje pravedna i savesna odluka. Svoje mišljenje za odbranu Rađevice dali su doktori specijalisti toksikologije, Mašinski fakultet u Beogradu, PMF u Beogradu, Rudarsko-geološki fakultet, PMF – Novi Sad, KK Partizan i mnogi drugi sportisti.

Nestrpljivo očekujemo odgovor Ministarstva, držeći fige za Rađevicu!

Rio Tinto: 100 miliona dolara za zaštitu prirode, Ćuta: Proći ćete kao Austrijanci 1914!

Kristina Bondžulić

Poetičan diskutant. Disciplinuje misli pisanjem

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
710 Shares
710 Shares
Share via
Copy link