Magazin Srbija

Velika pobeda građana Kosjerića nad samovoljom investitora kamenoloma, stopirano uništenje prirode

Istrajni Kosjerci uspeli su da, makar i privremeno, odbrane prirodu i živi svet svog kraja! Nakon larme povodom izgradnje kamenoloma u Kosjeriću, ministarka ekologije Irena Vujović posetila je ovo mesto. Ona je saopštila da investitor kamenoloma Gradina neće moći da izvodi radove dok ne pribavi VERODOSTOJNU dokumentaciju. 

U Kosjeriću je početkom marta održan protest zbog otvaranja novog kamenoloma u okviru naseljenog mesta. Lokalni stanovnici su se pobunili a naš medij izvestio je o razlozima protesta, nakon čega smo dobili demant firme Kamenolom Gradina Kosjerić – sa priloženom dokumentacijom kojom “pravdaju” legalnost izvođenja radova.

Nasuprot tvrdnji investitora, zakonske regulative za gradnju nisu ispunjene, što je ministarka Irena Vujović i potvrdila.

– Predsednica Vlade Srbije je razgovarala sa građanima koji žive u blizini kamenoloma. Ono što su dobre vesti jeste da je država reagovala. Onog trenutka kada je investitor krenuo da gradi pristupne puteve, automatski su zaustavljeni radovi – rekla je ministarka Vujović.

U tekstu koji su nam uputili, pronašli smo brojne nedoslednosti i kontradikcije – na istom mestu navodi se:

-(…) naš posao nije protivzakonit, a još manje opasan po životnu sredinu.

A takođe i:

-(…) zbog čega se lokalni aktivisti na isti način ne ophode i prema drugim zagađivačima u okruženju?

Pošto smo se uverili kako njihov posao „nije protivzakonit“, dobro bi nam došlo objašnjenje kako zagađenje nije opasno po životnu sredinu?

U vidu fotografije priložili su primedbe građana sa odgovorom da su ODBIJENE, a u obrazloženju se navodi da „plan kao dokument ima ograničene mogućnosti u pogledu sprovođenja“.

Reklo bi se da je investitoru za ugrožavanje zdravog i normalnog života ljudi dovoljno ograditi se na ovaj način (obrazloženjem da plan ima ograničene mogućnosti sprovođenja) te odbiti primedbe za direktne negativne uticaje projekta.

Na kraju svog demanta, kažu:

– Za sve koji žele da se uvere u to (u to da je sve zakonski korektno), naša vrata su im širom otvorena.

Hteli smo da se uverimo u TO, pa smo pokušali da pronađemo ta otvorena vrata. O datoj firmi saznali smo sledeće:

-Firma GRADINA KAMENOLOM DOO Beograd-Voždovac osnovana je 2018. godine sa hiljadu dinara, što je njen osnovni upisan kapital dostupan na sajtu Agencije za privredne registre.

-U finansijskim izveštajima za 2018. i 2019. godinu, javno dostupnim na sajtu APR, stalna imovina Gradina Kamenoloma je 0 dinara, a obrtna imovina 5.000 dinara. Izveštaj za 2020. godinu još nije dostupan.

Deluje obećavajuće za ovako veliki projekat.

Čak i ako stavimo sve navedeno po strani, dovoljno je da pomislimo kako gomila dece svakodnevno prolazi putem kojim se kreću radne mašine, udišući prašinu i strepeći šta će ih zateći na putu. Ovo su deca iz samo četiri kuće naselja u kome je planirano otvaranje kamenoloma:

Deca
Foto: Nebojša Petronijević

Ukoliko Kamenolom Gradina i dalje veruje da ovaj projekat ispunjava sve zakonske regulative, ujedno i moralna načela prema stanovnicima Podgradine i okoline, onda nam je drago da prati Luftiku. 💛

Planiraju izgradnju staza za kvadove na Fruškoj Gori, aktivisti i ekolozi žestoko protiv

Kristina Bondžulić

Poetičan diskutant. Disciplinuje misli pisanjem

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
818 Shares
818 Shares
Share via
Copy link