Magazin Novi Sad

Kamenolom Kišnjeva glava na Fruškoj gori i dalje radi bez dozvole

Fruška Gora Brankovac
Foto: Luftika, ilustracija

Fruška gora svaki dan privlači brojne izletnike iz Vojvodine, ali i ostatka Srbije, koji na ovo vojvođansku lepoticu dolaze da uživaju u prelepoj prirodi i pobegnu od gradske vreve.

Međutim, čini se da zaista ne znamo kako da se o ovom prirodnom blagu brinemo na pravi način, jer pored toga što je privilegovanim investitorima dozvoljeno da podižu objekte i na taj način sve više betoniraju njene šume, i dalje se ekspoatišu minerali i to bez neophodnih dozvola.

Od kraja 2020. godine ne postoji dozvola

Tako se na kopu u kamenolomu Kišnjeva glava kod Rakovca eksploatiše trahit, iako od 31. decembra 2020. godne ne postoji dozvola za takve radove, koji se protivzakonito odvijaju na području Nacionalnog parka Fruška gora, objavio je istraživački portal VOICE iz Novog Sada.

„Sedamnaest godina nakon izrade prvog projekta za trajno zatvaranje i rekultivaciju rakovačkih kamenoloma, ni kopovi Srebro ni Kišnjeva glava još uvek nisu rekultivisani, s tim da je Srebro već nekoliko godina prepušteno prirodi te se polako samo obnavlja, a na Kišnjevoj glavi se i dalje eksploatiše trahit – od 31. decembra 2020. bez zvanične dozvole“, naveo je VOICE.

Dragana Arsić iz pokreta Odbranimo šume Fruške gore kazala je da su njoj i grupi aktivista policajci svojevremeno kazali da vlasnik „nije Milinković, već neko mnogo jači“.

Ona je dodala da su podneli prijavu zbog nelegalnih radova na kopu Kišnjeva glava i da je pokrajinski rudarski inspektor vrlo brzo izašao na teren.

– Međutim, on je napisao samo prijavu za privredni prestup, koja zastareva za šest godina. Mi se bojimo, kako nam sudovi rade i kakva se opstrukcija institucija sprovodi, da će postupak zastareti a da će kamenolom i dalje da radi – navela je Arsić.

Meštanima Rakovca propadaju kuće, od kamiona nemoguće normalno živeti

VOICE je naveo da je rezultat terenskog i kancelarijskog nadzora koji je izvršio pokrajinski rudarski inspektor bio „poražavajući“, jer se radovi i eksploatacija izvode bez odobrenja.

U međuvremenu, desetine kamiona dnevno, bez pokrivke, ostavlja žitelje Rakovca u oblacima prašine, navode meštani u razgovoru za portal.

– Kuće nam pucaju, a što nikad nije bilo klizište, sad se odranja zemljište – znači, ruši nam se brdo, put propada. Nijedan njihov kamion nije pokriven ceradom, a voze kao nezdravi! Ja ne znam da li kroz neko mesto dnevno prodje ovoliko kamiona, nije normalno – kaže Mirjana iz Rakovca.

Vlasnik „Kamenolom Rakovac doo“ Nikola Milinković nije želeo da odgovara novinarska pitanja.

Izvor: Danas

„NP Fruška gora“ se setio da uskladi propise sa Uneskovim tek nakon gubitka nominacije

OGLAS

49 Shares
Share via
Copy link