Magazin Novi Sad

Kamenička plaža, savršeno mesto za letnje osveženje uz horove zrikavaca (FOTO)

Kamenička plaža naslovna
Foto: Luftika

Žestoko letnje sunce i uzavreo asfalt naterali su Novosađane da spas od nesnosne žege potraže pored Dunava, na nekoj od brojnih plaža, ukoliko se, naravno, usude da napuste klimatizovane stanove.

Svakako da je Štrand najpopularnija i najuređenija među njima, jer nudi brojne sadržaje, ali mnogi žele da pobegnu od gužve i buke kafića i osame se u nekom kutku u debeloj hladovini.

Ukoliko ste baš tako nešto imali na umu, kamenička plaža je pravo mesto za vas.

Kamenička plaža 2
Foto: Luftika

Da, to je ono malo parče slobode i pravatnosti, ušuškano u zelenilu jedine prave šume u Novom Sadu, tačnije u Sremskoj Kamenici – Kameničkom parku, koja se lepo vidi sa Štranda i Ribarskog ostrva.

Na parkingu kod parka je uvek gužva

Do nje se dolazi upravo kroz Kamenički park, koji je nedavno doživeo pravo umivanje – sređene su staze i postavljen je nov mobilijar, pa privlači veći broj posetilaca nego ranije.

Ako planirate izlet do ove plaže automobilom, morate uzeti u obzir da je parking prostor ograničen i najčešće zauzet, pa ukoliko ne želite da nervozno kružite u nedogled, ostavite vašeg četvorotočkaša nešto malo dalje od ulaza u park i prošetajte.

Ili se parkirajte pored crkve u Sremskoj Kamenici i uputite se ka parku Kejom Velje Ribara, nazvanom po Velimiru Teodoroviću, heroju koji je čamcem spasao devet ljudi prilikom rušenja Mosta slobode u NATO bombardovanju.

Zdravo je, a i prijaće vam živopisna šetnja kraj Dunava, a možda je najidealnije da se do nje uputite biciklom, kako ne biste uopšte razmišljali o parkingu.

Kada uđete u park, skrenite levo i potražite sfingu

U svakom slučaju, kada uđete u park, uputite se levo, donjom stazom prema prema reci. Ima više improvizovanih kozijih stazica do plaže, koje su kroz zelenilo, koje ju okružuje, vremenom utabali izletnici.

Najčešći „ulaz“ koji koriste posetioci je pored ostataka skulpture sfinge, koja datira iz 19. veka, tačnije iz 1834. godine, iz vremena kada su ovim imanjem upravljale porodice Marcibanji i Karačonji, na kojem su sagradile dvorac.

Kada odaberete stazu koja vam najviše odgovara, pred vama će se ukazati prelepa šljunkovita plaža, sa koje puca sjajan pogled na Ribarac i Štrand, kao i Most slobode.

Kamenička plaža 5
Foto: Luftika

Petrovaradinska tvrđava ponosno se uzdiže iznad Trandžamenta sa desne strane, baš na mestu gde Dunav meandrira i pravi široku okuku.

Ponesite dobro raspoloženje, suncobran i patike za vodu

Pošto se radi o divljoj plaži, na njoj nema tuševa, spasilaca, ležaljki, niti kafića, pa ćete se za hranu i piće morati sami pobrinuti. Iako je okružena bogatom vegetacijom sa tri strane, ponekad ćete se morati malo pomučiti da nađete mesto za vaš peškir u savršenom hladu, dok zvezda neumorno prži.

Kamenička plaža 7
Foto: Luftika

Međutim, ne morate previše brinuti, jer na ovoj plaži nikad nije prevelika gužva, čak ni tokom vikenda, ali ukoliko želite da se dodatno osigurate da ne izgorite, ponesite suncobran.

Velika je i prostrana, posebno kad je nizak vodostaj, a zbog brojnih sitnih školjki, koje Dunav ostavi za sobom, ne bi bilo loše da se opremite i patikama za vodu, jer znaju da budu oštre poput stakla.

Horovi zrikavaca zaduženi za muziku na plaži

Isto takav i prilaz u vodu, pa pripazite ukoliko ne želite da se povredite. Dunav je inače na ovom potezu vrlo brz, a prelaz iz plitkog u duboku vodu je strm i iznenadan, pa se ne udaljavajte previše od obale, jer velika reka zna da zavara i najiskusnije plivače.

Poseban užitak predstavlja „muzika“ koju prozvode horovi zrikavaca, pa često onako zavaljeni u hladovini, uz zvuke talasa, možete pomisliti da se nalazite na nekom morskom žalu.

Kamenička plaža 4
Foto: Luftika

Idilu povremeno pokvare zvuci glasne muzike, koje voda prenosi sa suprotne obale, sa brojnih splavova na Ribarskom ostrvu ili iz kafića na Štrandu, ali ne dajte da vam to pokvari uživanje u ovom prirodnom raju, lociranom tek nekoliko kilometara od centra grada.

U krajnjoj liniji, stavite slušalice ili ponesite svoju muziku, ali budite obzirni prema ostalim posetiocima i potrudite se da ne remetite njihov mir.

Psi su naravno dobrodošli, tako da bez problema možete povesti vašeg ljubimca, da zajedno sa vama uživa u čarima Dunava.

Pogled na prirodnu oazu uz roštilj

Odmorite oči pogledom na Šodroš, jednu od poslednjih zelenih oaza u Novom Sadu, jer ga možda uskoro neće biti, pošto mu preti devastacija zbog izgradnje novog, četvrtog mosta.

Kamenička plaža 6
Foto: Luftika

Ponekad se na plaži okupe ekipice mladih ljudi, koje iskoriste ovu savršenu lokaciju da naprave roštilj ili zakuvaju kotlić, iako je loženje vatre u području parka zabranjeno.

Međutim, zaista pohvalna činjenica je da je plaža ove godine zaista čista, gotovo bez trunčice smeća, što, nažalost, kod naših prirodnih lepota predstavlja izuzetak.

Potrudite se da tako i ostane.

Bećarac je rajska plaža za ljude i pse, skriveni kutci kao stvoreni za dobru žurku (FOTO)

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

50 Shares
Share via
Copy link