Magazin

Svetsko prvenstvo u spremanju testisa, brzo ispijanje rakije, smotra pogrebnika… Tačan kalendar ludih manifestacija u Srbiji

Mudrijada
Printscreen/Instagram/Mudrijada_wtcc

– Srbi su verni svojoj tradiciji i duboko je poštuju, poseduju izuzetnu gostoprimljivost i vole sve koji ih posećuju…- rekao je svojevremeno Šon Koneri o Srbima.

A, kad vas veliki Džejms Bond hvali, to onda nije mala stvar.

U jednom definitivno nije preterao – ako nešto znamo, to je da od svake zgode (a i nezgode) napravimo događaj, stvorimo priliku za provod, to dobro zalijemo i potkrepimo dobrim zalogajima i pesmom.

Od degustacije najfinijih vina i delikatesa do takmičenja za najnapredniju svinju, od festivala piva do skupa pogrebnika na se služi ogromna torta u obliku kovčega, od takmičenja za najbolju i najukusniju butkicu (ništa mizogino, u pitanju su svinjski butovi) do Mud(r)ijade (takmičenja nezgodnog naziva i koncepta, teško opisivog strancima)… – u Srbiji ima svega.

Pa, krenimo redom…

Grobarijada

Grobari iz čitave Srbije, ne navijači Partizana, okupljaju se 17. septembra u Nišu na, sada već tradicionalnom skupu, „Grobarijadi“.

Grobarijada
Foto:Miljana Isailović/Nova.rs

– Pogrebnici i proizvođači pogrebne opreme sa čitavog Balkana okupiće se radi zabave i druženja – rekao je u izjavi Ivan Stanisavljević predstavnik firme „Had international“ koja organizuje ovu neobičnu manifestaciju, a vrhunac večeri biće velika torta u obliku mrtvačkog sanduka probodena glogovim kocem.

Cilj je, kažu pogrebnici, način da se barem jednom godišnje opuste i zaborave na teške trenutke koji ih svakodnevno prate u poslu. Dodaju i da je reč o skupovima koji se organizuju u brojnim evropskim gradovima.

Ko smo mi da stopiramo put ka Evropi? Svi u Niš 17. februara!

Mud(r)ijada – Svetski šampionat u kuvanju testisa

Kako ja, pobogu, nekom strancu da objasnim ovo takmičenje?

Od 2004. godine „Mud(r)ijada“ se organizuje i održava u šumama Gornjeg Milanovca, gde se postavljaju kuvarski kampovi, kotlići za kuvanje raznih čorbi nad vatrom. Deo njih je tu zbog takmičenja, deo samo zbog druženja.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mudrijada (@mudrijada_wtcc)

Jedno im je zajedničko – svi se odlično zabavljaju. Od pice sa belim bubrezima, testisa u bešamel sosu, gulaša sa dodatkom ove pikanterije, belih bubrega sa pirinčem, čokoladom…svašta se može naći na meniju, a posetioci festivala se kunu u dve stvari – ukusnu hranu i odličnu afrodizijačku moć.

Ocenjuje se isključivo gulaš od belih bubrega, bez dodatka drugih vrsta mesa.

Nagrada za prvo mesto je još originalnija od same manifestacije – drvena statua muskarca sa erekcijom, a ovaj “domaći Oskar” prenosi se s ruke na ruku novom šampionu svake godine.

Butkicijada

Butkicijada, koja se održava sredinom marta u Subotici, manifestacija je tačmičarsko-zabavnog karaktera. Na njoj možete naći najfinije šunke (butkice) od mangulice, ali i od obične svinje kao i proizvoda od podolskog govečeta.

Gurmani mogu uživati u raznim specijalitetima, a manifestacija, kao i svaka druga u Srbiji, ne može proći bez nekog takmičenja, pa se tako održava ocenjivanje najbolje šunke.

Kupusijade

Događaj je koji je bacio u senku Slavuja iz Mrčajevaca na drugu poziciju, pa ovo selo na prvi pomen vezuju upravo za festival koji slavi „sveto srpsko jelo“.

Organizuje se od 2002. godine, takmičarskog je karaktera. Učesnici pripremaju kupus iz zemljanog lonca, takozvani „svadbarski kupus“ i takmiče se u tri kategorije: ekipe i pojedinci, ugostitelji i „Celo selo kuva“.

Dobar provod začinjen je još boljom čašicom, a organizuje se i kulturno-umetnički sadržaj, jer kako bez pesme i igre ovo da prođe?

Osim u Mrčajevcima, kupusijada se održava i u Futogu, u blizini Novog Sada, gde je oboren i Ginisov rekord za najveći broj skuvanih sarmi!

Čvarkijada

Festival posvećen najmisterioznijoj namirnici. Kažu da se ne zna ni datum ni mesto nastanka, ali je na Balkanu prihvaćena kao najrođenija. Nema srpske trpeze bez čvaraka bar u nekom periodu godine. Manifestacija se održava u oktobru u Valjevu i okuplja veliki broj posetilaca iz valjevskog kraja, ali i gostiju iz drugih gradova.

Tada možete čuti i videti male tajne velikih majstora o spremanju čvaraka po recepturi staroj dvesta godina, ali i da degustirate ovaj jedinstveni proizvod, koji je izum valjevskih mesara i nigde na planeti se ne priprema na ovakav način.

Rakijada

Ako svaka kuća u Srbiji ima krsnu slavu i svog prvog sveca, njeno veličanstvo Rakija je drugi. Leči sve – dušu, grlo, bolno mesto, slomljeno srce, glavobolju…sve!

Rakija
Foto: Luftika

Ljubitelhi rakije sa celog Balkana okupljaju se svake godine početkom maja na „Rakijadi“ u Pranjanima. Osim zabavnog, logično, neizostavno je i takmičenje i to u ovom slučaju u nekoliko disciplina – ispijanje rakije nategom iz kapalice, timovi se takmiče i jedni protiv drugih, pokušavaju da ostanu na okupu jer svaki pojedinačni takmičar može da ispadne ukoliko se previše napije.

Na kraju žiri proglašava najbolje, one koji se zadrže na nogama.

Žumarijada

Da li ste čuli za „žumaru“ ili probali čuveno vlaško jelo od kukuruznog brašna? Staro oko 300 godina, priprema se u selima sa područja Homoljskih planina, a manifestacija „Kladurovsko leto“ održava se u naselju Kladurovo kod Petrovca na Mlavi.

Cilj je očuvanje muzičke baštine i starih običaja ovog podneblja, a priprema „žumare“ glavna je takmičarska disciplina.

Priprema se od kukuruznog brašna, kuva čak 16 sati, uz dodavanje ulja i praziluka.

Na manifestaciji svoje domaće  proizvode, kao što su  sir, rakija, med, izlažu se individualni poljoprivredni proizvođači, kao i udruženja sa ručnim radovima i tradicionalnom hranom

Sarmijada

Sveto gastronomsko Trojstvo srpskih slava čine sarma, vino i ren. Otud i ne čudi da je ovo „najsrpskije“ jelo dobilo dan koji ga slavi – Sarmijadu u Bačkoj Topoli.

Pored standardnih sarmi, ekipe se takmiče i u kategoriji drugačijih sarmi (npr. od vinove loze), tu je i usamljena veganska sarma… ovaj gastronomski praznik praćen je dobrom zabavom i pesmom jer, kako drugačije u Srbiji?

Kobasicijada

Turijska kobasicijada, međunarodna poznata manifestacija koja okuplja veliki broj mesara i ljubitelja kobasica iz zemlje i okruženja.

Svakog februara u Turiji kod Srbobrana, za vreme „Kobasicijade“ sjati se i preko 10.000 ljudi.

Svake godine se pomera granica najduže kobasice, pa je tako aktuelni rekord 2.032 metra. Posetiocima se nudi bogat kulturni i zabavni program, takmičenje u brzom jedenju kobasice, a predviđena je i nagrada za gosta koji je došao iz najudaljenijeg mesta.

Roštiljijada ograđena žicom, Leskovčani pronašli prolaz za koji ne treba ni test a ni mozak

72 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap