Magazin Srbija

Neverovatni saveti Srba kako uštedeti na hrani, a nije bušenje kašike

Zdrava hrana
Foto: Ilustracija

Na društvenim mrežama povela se žučna rasprava o tome “na koji način Srbi štede na hrani”, a saveti za uštedu su neverovatni.

Kupovina prehrambenih namirnica u današnje vreme predstavlja pravi izazov, pa mnogi pribegavaju trikovima koji im pomažu da na pravi način iskoriste budžet i uštede. Ipak, kalkulacije su gotovo neizbežne.

Namirnice kao što su meso, mesne prerađevine, slatkiši, kao i orašasti plodovi zahtevaju izdvajanje pozamašne cifre, budući da važe za jedne od najskupljih proizvoda.

Na Reditu se povela ozbiljna polemika nakon što je zatražen savet koji se tiče uštede na hrani. Takođe se nametnulo i pitanje kako prilikom uštede napraviti balans i hraniti se zdravo i raznovrsno. Opaska “manje jedi” pokrenula je lavinu komentara.

“Sve sami spremamo, ništa ne kupujemo na ulici, niti naručujemo hranu, ne kupujemo sokove, grickalice i slično, a desi se po neki burek”, napisao je jedna korisnik, prenosi sd.rs.

Srpkinja koja je zatražila svet otkrila je da previše novca troši na hranu, dok je precizirala i iznos, ističući da na nju samu potroši čak 35.000. Korisnici su joj zatim savetovali da racionalno raspoređuje obroke i sprema hranu, kao i da je ne baca. Većina njih se složila da najviše novca odlazi na grickalice i slatkiše.

Istraživanja su pokazala da se u Srbiji baci oko 108 kilograma hrane po stanovniku.

“Živela sama i do letos je mesečni prosek potrošnje na hranu iznosila 22.000 dinara. Trudim se što više da kuvam, a gotova jela kupujem ponekad, slabije trošim na izlaske i dostave, a svaka tri dana recimo desi se neka hrana u gradu”, napisala je jedna žena.

Jedan muškarac rekao je da izdvaja od 35 do 50.000 dinara mesečno.

“Nema mnogo matematike tu: smrznuto kupuješ na meru jer je jeftinije, praviš jela koja nisu skupa, a mogu da se jedu više puta (paprikaš, pasulj, sarma) i pratiš akcije. To ti je to. Što se tiče “zdrave” ishrane, nije preterano teško hraniti se zdravo. Jaja, pirinač, piletina i vrtiš krugove.”, istakao se jedan savet.

Takođe, korisnici su savetovali da se peciva umesto u pekarama kupuju u marketima, jer su takođe sveža, a jeftinija su.

Najveća stipsa na svetu štedi na svemu, novac ne daje čak ni za WC papir (VIDEO)

Čitajte Luftiku na Google vestima

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link