Lifestyle

Saveti stručnjaka kako razlikovati kvalitetno pivo od “brlje”

Svaki ljubitelj piva, bilo da u njegovom konzumiranja ima staža, ili je tek počeo da ga otkriva, morao bi da zna da razlikuje loše od dobrog, kvalitetnog piva.

Pivsko tržište raste iz dana u dan, pa je sve komplikovanije pronaći razliku između dobrog i lošeg piva, pogotovo kada su u pitanju samo nijanse.

Postoji, ipak, nekolicina detalja na koje bi trebalo obratiti pažnju, piše portal Beer Style.

Osnovna podela

Pre svega, treba početi sa nekim osnovnim znanjem o pivu. Postoje dve, osnovne, vrste piva. To su lageri i ejlovi.

Lageri imaju svetliju boju i mnogo laganiji ukus, te se podrazumeva da su ova piva uglavnom komercijalna. Dok su ejlovi jača piva, tamnija im je boja i poseduju snažnije, voćne arome.

Osnovni sastav

Osnovni sastojci svakog piva su ječam, hmelj, kvasci i voda.

Naravno, pivima se dodaje mnoštvo drugih sastojaka radi unikatnog karaktera. Recimo piva koja se piju zimi – zimska piva uglavnom imaju začine poput cimeta, dok se letnja proizvode sa pšenicom ili pravim voćem.

Velike, komercijalne, pivare proizvode svoja piva uz pomoć žitarica slabijeg kvaliteta poput kukuruza i pirinča. Zbog toga većina komercijalnih piva ima laganiji ukus, ali baš iz tog razloga su jeftinija za proizvodnju.

Ako tražite kvalitet u pivu, onda bi trebali da se držite dalje od komercijalnih piva.

Manja količina = Bolji kvalitet

Više sreće ćete imati sa kraft pivima, jer se ona proizvode u manjim količinama. Samim tim više se pazi u toku procesa proizvodnje, te krajnji proizvod bude kvalitetniji. Ali nije svako kraft pivo vrhunskog kvaliteta.

Počnimo od ukusa – kvalitetna piva imaju dosta kompleksniji ukus u poređenju sa standardnim pivima. Svakim gutljajem ćete otkriti nešto novo u vezi sa ukusom.

Piva, kao i vina, imaju mnoštvo mirisa odnosno aroma. Kvalitetna piva uglavnom imaju arome hmelja, ječma, voća ili cveća.

Izgled piva

I naravno izgled, kvalitetna piva trebala bi biti malo mutnija u poređenju sa standardnim pivima. Takođe pena treba da bude jača, kremastija i boljeg kvaliteta.

Sa ovih nekoliko saveta trebalo bi da znate da razlikujete kvalitetna od nekvalitetnih piva.

8 najboljih srpskih crnih piva

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
10 Shares
Share via
Copy link