Lifestyle Recepti

Čudotvorna biljka pomoću koje ćete zauvek ostaviti pušenje i „umiriti dušu“

Ova biljka se u našim krajevima najčešće koristi zbog svog umirujućeg dejstva, ali osim toga ima i mnoga druga lekovita svojstva.

Ruski lekari je najčešće pripisuju kod problema sa nesanicom, razdražljivošću, glavoboljom, astmatičarskih problema, visokim krvnim pritiskom i za opuštanje zgrčenih mišića.

U poslednje vreme, valerijana je pokazala i odlične rezultate kod odvikavanja od pušenja i ostalih bolesti zavisnosti, prenosi portal DDL.

U Rusiji ovu biljku preporučuju i osobama koje pate od hipohondrije i histerije. Valerijana suzbija strah, lupanje srca i teskobu u grudima koji se javljaju u menopauzi ili posle pretrpljenog šoka.

Mnogi su uspeli da ostave cigarete tako što su svakodnevno pili čaj od valerijane. Naime, čaj od valerijane čini da organizmu miris duvanskog dima postane odbojan i neugodan. Okoreli pušači uz pomoć valerijane prilikom odvikavanja ne osećaju veliku napetost i nesigurnost.

Recept za čaj

Mala kašika korena se prelije sa dva decilitra ključale vode i posle pet minuta procedi. Preporučena dnevna doza je dve-tri šolje u toku dana, a jedna obavezno uveče, pola sata pre spavanja.

Napomena

Pošto valerijana ima jako sedativno dejstvo, ne sme se koristiti sa drugim biljkama sličnog uticaja, niti u kombinaciji sa lekovima za smirenje. Posle tri nedelje upotrebe valerijane pravi se pauza, da ne bi došlo do ispoljavanja neželjenih efekata kao što su mučnina, glavobolja ili uznemirenost. Valerijana se ne daje trudnicama i deci.

UN dijeta: Sve što treba da znate + RECEPTI

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

67 Shares
Share via
Copy link