Lifestyle

Kako odabrati polovni automobil za sebe

,,Mušterija može da ima auto u kojoj god boji poželi, dokle god je ta boja crna’’. Ovo je rečenica jedne od najuticajnijih figura u automobilizmu, Henrija Forda. Ovakva izjava savršeno opisuje razmišljanje tadašnjih proizvođača, a to je da mušterija nema šta da se pita, ima da vozi automobil koji oni proizvedu.

Onda se sigurno pitate pa kako odabrati polovni automobil u moru onoga što “oni” proizvedu? Koja su to merila za izbor automobila i šta gledati prilikom kupovine istih? Kako odrediti koji nam auto odgovara? Ova poslednja stavka je i najbitnija, ali hajdemo redom, nije to tako teško. Glavni savet pre bilo kog drugog o izboru auta za sebe, jeste tehnička strana automobila, pa je savet da se uvek postavite onako kako bi se postavio agent koji vrši otkup polovnjaka. Racionalno, sa predznanjem o manama i prednostima i otvoreno za sve opcije.

Automobil kao simbol

Vremena su se promenila, proizvođači su uvideli da su automobili počeli da zauzimaju posebnu ulogu u životima ljudi. Nisu to više bile samo mehaničke sprave koje su služile kako bi se došlo od jednog mesta do drugog. Postali su simboli. Kao odeća ili nakit. Automobil koji vozite govori dosta toga o vama. Sada proizvođači pokušavaju da svoj model učine predstavnikom određenog stila života i da stvore poruku koju taj automobil prenosi ostatku društva.

Pa je tako Mercedes simbol luksuza, Ferari simbol brzog života, a Volvo simbol porodičnog života i sigurnosti. Svi mi smo različite individue i svako želi da se izdvoji po nečemu od većine. Da li je to muzika koju slušamo, odeća koju nosimo ili frizura na glavi.

Koji automobil odgovara meni?

Automobili su postali još jedno sredstvo kojim se identifikujemo. Nevezano za dizajn, svako želi da vozi automobil koji najbolje odgovara njegovim potrebama. Možda sanjate o tome da se vozite u najnovijem Bentliju, ali dok ne dođete do te tačke u životu znajte da i stari polovni automobili imaju svoj šarm, a mi ćemo vam dati par saveta kako da pronađete savršen automobil po svojoj meri.

Gradski ratnik

Kažemo ratnik, jer je vožnja po gradu prava borba. Ako provodite najviše vremena u gradu, treba vam automobil koji će najbolje odgovoriti gradskim uslovima. Česte gužve, stani – kreni vožnja i relativno male brzine utiču na povećanu potrošnju goriva, tako da vam treba vozilo koje se odlikuje malom potrošnjom goriva. Uzani putevi u određenim delovima grada i manjak mesta za parkiranje postaju znatno manji problem ukoliko vozite manje robustan auto.

polovni-automobili
Polovni automobili – kupovina

Da rezimiramo, u gradskim uslovima vam treba kompaktan automobil koji ne troši mnogo goriva. To vam sužava izbor na recimo neke od sledećih polovnjaka:

 • Fiat Punto,
 • Opel Corsa,
 • Reno Klio,
 • Pežo 206,
 • Mercedes A klasa,
 • Ford fiesta…

Samo nemojte da se čudite ako ljudi misle da imate ćevapdžinicu zato što vozite Golf 2, da želite nešto da dokazujete ako vozite Alfa romeo, ili da ste izašli iz ,,Vidimo se u čitulji’’ ako se kotrljate u Opelu Tigra.

Svetski putnik

Živite u nekom prigradskom naselju? Često se vozite otvorenim putem ili autoputom? Volite da putujete i često posećujete rodbinu iz nekog drugog grada? Vama onda treba jedna prava drumska krstarica.

Gradski automobili nisu dobri za duža putovanja, jer njihovi motori nisu pravljeni za tu namenu, a i često nemaju dovoljno snage za veće brzine na auto putu. Takođe je komfor problem, kao i nedostatak prostora. Za duža putovanja neophodno je imati dosta više opreme u automobilu, što znači da automobil za putovanja mora da ima mesta i za opremu i za vaše stvari.

polovni-automobili-prodaja
Prodaja polovnih automobila

Neki pristupačni automobili za duga putovanja u našim uslovima su svakako sledeći:

 • Škoda Superb,
 • Volvo S80,
 • Citroen C5,
 • Mercedes E klase…

Porodični tenk

Ukoliko planirate prinovu ili već imate decu, morate razmišljati o njihovoj sigurnosti. Pored sigurnosti koje automobil pruža putnicima, on mora da bude funkcionalan, da ima dovoljno prostora da u njega smestite sedište za dete, kolica, torbu sa pelenama i ostale dečije potrepštine.

Sigurnost je neprocenjiva, ali automobili imaju cenu. Zato smo izdvojili koji su to prostrani polovnjaci koji su prošli sa najboljim ocenama na testovima sudara, a ujedno su pristupačni za naše uslove:

 • Pežo 407 Karavan,
 • Citroen Berlingo,
 • Honda Acord,
 • Volvo S40, i
 • Citroen Xsara Picasso.

Želite da se za vašim automobilom okreću glave?

Nisu vam bitne stavke poput potrošnje, pouzdanosti, održavanja? Želite popularni automobil koji će izazivati pažnju svuda gde pođete? Vama treba neki od budućih klasika. Moguće je čak i pronaći automobile koje su u dobrom stanju, ali ako se to stanje promeni, jedina opcija će vam biti auto otpad ili otkup na kilo. Ili da okreće glave parkiran u vašem dvorištu.

Sa ovim automobilima ćete sigurno biti u centru pažnje:

 • Porše 924
 • Fiat 126 (peglica)
 • Volkswagen buba
 • Mazda mx5
 • Zastava 750 (fića)

Prostom kupovinom određenog modela automobila ne mora da se završi vaš pokušaj ličnog izražavanja. Postoji još načina kako možete izraziti svoju ličnost preko svog četvorotočkaša. Unikatna farba, stilizovanje karoserije, ili ugradnja mlaznog motora u prtljažnik, svakome po meri i karakteru!

Čitajte Luftiku na Google vestima

Dragan Antić

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link