Magazin Svet

Hiljade električnih automobila trunu na livadi, otkriveno i zašto (VIDEO)

groblje-elektricnih-automobila

Kineska autoindustrija je od sporednog igrača koji sanja o rezervnoj klupi izrasla u globalnu velesilu, a u domenu električnih vozila je u samom vrhu.

Nagli rast tek je privremeno usporila pandemija, a onda je u poslednjih godinu i nešto više usledio strmoglavi rast koji Zapad više i ne može da prati. Beskompromisni Kinezi su stvorili konkurentne proizvode, a u svojoj borbi spremni su na sve. Pritom nedavno objavljeni video pokazuje koliko daleko su zaista spremni da idu, piše Index.

Snimak dronom prikazuje nepreglednu površinu ispunjenu hiljadama električnih vozila. Snimljeni su napušteni automobili u jednom od okruga Hangdžoua, glavnog grada provincije Džeđang na istoku Kine.

Ne samo da su ti automobili napušteni, već nikad nisu ni stigli do prodaje. A navodno nisu ni bili tome namenjeni.

Među tim automobilima naziru se modeli Geely Kandi K10 EV, Neta V i BYD e3.

Iako se spolja vidi da stoje već poprilično vremena, pogled u kabinu otkriva kako se radi o netaknutim primercima koji verovatno nikad nisu voženi.

A razlog za ovako “besmisleno” štancanje automobila su navodno težnje da se dobiju vladine subvencije i popne na lestvicama prodaje.

Kako tvrdi jutjuber Vinston Sterzel, kineski proizvođači registruju automobile i tvrde da su ih prodali, a sve kako bi pokazali odlične brojke i tako dobili subvencije vlade.

Zanimljivo je da ovo nije izolovani slučaj, kao i da ova praksa nije strogo vezana za autoindustriju. Naime, ista stvar dogodila se 2017. godine s električnim biciklima čija je proizvodnja u jednom trenutku nadmašila potražnju.

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link