Lifestyle Magazin

Automobili koji su matematičkim operacijama proglašeni najlepšim i najružnijim na svetu

Svaki automobil je ocenjen na osnovu dva ključna faktora dizajna: ukupne dimenzije vozila i vizuelne proporcije, u smislu kako se oblici percipiraju golim okom.

Kompanija Vanarama sprovela je zanimljivo istraživanje. Ona je uz pomoć matematike, nauke i zlatnog preseka pokušala da otkrije koji je najružniji automobil na svetu.

Svaki automobil je ocenjen na osnovu dva ključna faktora dizajna: ukupne dimenzije vozila i vizuelne proporcije, u smislu kako se oblici percipiraju golim okom.

Istraživanje je analiziralo proporcije 50 modela automobila, uzimajući u obzir dimenzije kao što su međuosovinsko rastojanje, dužina i ostalo, kao i ključne karakteristike dizajna – na primer položaj svetla, znakova.

Nisu zaboravili ni zlatni presek, odnos koji naše oči prepoznaju kao najskladniji. Najviše ocene su dobili modeli koji su u procentima bili najbliži zlatnom preseku.

najlepši automobil
Foto: Vanarama

Prema analizi kompanije Vanarama, automobil Kia Picanto je postigao samo sedam poena (od 100), jer je, prema rečima ljudi koji su analizirali rezultate istraživanja, svetlosnim godinama udaljen od zlatnog preseka i samim tim manje prijatan za oko.

najružniji automobil
Foto: Vanarama

Podaci o prodaji, međutim, govore drugačije, tako da uzmite s rezervom činjenicu da je izabran za najružniji automobil na svetu.

Citroen C1 nalazi se na drugom mestu sa 12 sakupljenih bodova, dok je treći Kia Sportage, koji je sakupio samo 15 bodova.

Očigledno je da pa ovim kriterijumima lepote, Kia ima najgore ocene.

Automobili južnokorejskog proizvođača u anketi su u proseku postizali samo 11 poena, što je Kiju svrstalo na dno liste.

Land Rover je zauzeo drugo mesto sa prosekom od 18 poena, a Fijat treći sa prosekom od 22 poena.

Najlošiju ocenu među italijanskim brendovima dobio je Fijat 500, iako je jedan od najpopularnijih automobila, čak i kod nas.

S druge strane, Audi A3, VV Golf i Opel Mokka su se najbolje pokazali.

Izvor: Danas

Arhitekte uz pomoć zlatnog preseka izabrale najlepši grad na svetu i prilično nam je blizu

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
31 Shares
Share via
Copy link