Dimljena riba je “kec u rukavu” i najvećim kuvarima. Međutim, nezamenljivu aromu i miris nadimljene ribe možete i sami spremiti, u kućnim uslovima. Veliko iskustvo i posebni uređaji vam ne trebaju, a neophodni su samo tiganj, žica, riba i drvo.
Ako želite dimljenu ribu da napravite brzo, onda je najbolje da izaberete tanke filete (losos, oslic, šaran, skuša). Za celu ribu treba više strpljenja i vremena. Potrebni su vam obična tava i žica. Idealan bi bio vok tiganj. Pripremite manje komadiće drveta, ali vodite računa da to bude čvrsto drvo, poput hrasta ili jabuke. Mekše vrste, kao što je bor, daju gorak ukus ribi.
Pogledajte gde se u Novom Sadu služi najukusniji dimljeni šaran
Na početku spremite marinadu. Utrljajte ribu smeđim šećerom, solju i biberom. Za izvanredan ukus je neophodno da se riba marinira nekoliko sati, ali ako baš žurite, nije neophodno toliko čekati. Važno je da riba bude suva.
Na dno tiganja stavite nekoliko drvcadi i zapalite ih. Ringlu podesite na srednju jačinu. Preko tiganja stavite žicu i na nju ribu. Poklopite. Ako su u pitanju tanki fileti, riba će biti gotova za 5 do 6 minuta. Otvorite sve prozore u stanu, jer se dimljenjem, ionako jak miris ribe, samo pojačava. Ukusan prilog, čaša dobrog vina i lično dimljena riba je obrok na kom će vam gosti biti više nego zahvalni.
Detaljan postupak dimljenja ribe možete pogledati ovde:
Dodaj komentar