Lifestyle Preporučujemo

Kako odabrati jagode koje nemaju ukus krastavca i ne doživeti gorko, a skupo razočarenje

jagode
Foto: Printskrin/Facebook

Malo je onih koji ne vole jagode i ne pojure da ih kupe čim se pojave prve sezonske.

Svaki put kada ih kupimo osetimo nalet sreće, sve do onog trenutka kada kod kuće otvaramo savršeno zapakovanu posudicu i zagrizemo jednu savršeno crvenu jagodu.

Šta onda sledi? Razočaranje. Većina ih nema ni ukusa ni mirisa zbog čega nam je svima prva pomisao „odakle su uopšte ove jagode?!“.

Najčešće dolaze iz Španije, zatim Turske pa čak i Amerike. Jagode iz uvoza stižu ranije nego one domaće, a uvoznici ih najčešće prepakuju, a ponekad čak i lažno prodaju kao domaće.

Upravo se zato pitamo: kako prepoznati uvozne jagode od onih slatkih domaćih?

Domaća jagoda uvek ima intenzivan, sebi prepoznatljiv miris, dok su ukusom slatke i puno sočnije od onih uvoznih. Takođe, domaće jagode nemaju isti ukus na svim stranama.

Birajte one jagode koje su na dodir čvrste, ali ne i potpuno tvrde. Izbegavajte one koje su meke i zgnječene.

Za jagode uopšteno važi da su bolje što kraće stoje ubrane, jer vitamin C i antioksidansi kojima obiluju nestaju sa stajanjem. Zato je najzdravija ona jagoda koju smo odmah ubrali.

Vodeći se time da ljudi iz većih gradova teško dolaze do domaćeg voća, momci sa poljoprivrednog gazdinstva sa Kosmaja došli su na zanimljivu ideju: Zašto ne bismo ljudima isporučivali tek ubrano voće?

Berba jagoda na Kosmaju počinje oko 10. maja, a uveliko prikupljaju rezervacije zainteresovanih Beograđana da bi kada berba počne, tek ubrane domaće jagode stizale direktno do njih bez ikakvih posrednika, prepakivanja, odlaganja, skladištenja i ostalih stvari kojima je izložena skoro svaka voćka koju možete kupiti u megamarketima.

Pročitajte OVDE detaljnije o sjajnom konceptu koji garantuje kupcima sveže ubrano voće.

U slatkom, sočnom ukusu i mirisu jagoda bi trebalo što češće da uživate. Međutim, sezona pravih domaćih jagoda traje kratko, od sredine maja do prvih dana juna.

Zato iskoristite ovaj period godine kako biste što više uživali u svim blagodetima jagode.

Izvor: DDL

Leskovačka pijaca krije iskrenu emociju, tezga postala dom jednom nežnom biću

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

165 Shares
165 Shares
Share via
Copy link