Putovanja Vesti Novi Sad

Kako je zaista raditi na prekookeanskim kruzerima?

Ubrzo sam stupio u kontakt sa agentom koji je isključivo regrutovao fotografe za prekookeanske kruzere, da bi posle 8 meseci i ja bio taj koji se sprema za avanturu.

Caribbian-mirko-brod

Kako je biti fotograf na brodu?

Što se tiče pozicija fotografa na brodu, mogu reći da je apsolutno zanimljiva i dinamična. Dosta se radi, ali dosta može da se vidi i uživa, to je prednost takvog posla u odnosu na posao konobara ili šankera na brodu. Odličan sklop posla i putovanja. Ali o velikoj zaradi danas već može samo da se mašta. Posao koji je bio veoma isplativ pre par godina danas više i nije, jer sa razvojom tehnologije i svih smart uređaja teško se dostiže veliki profita u ovoj branši posla. Kad kažem dinamičan posao mislim u potpunosti jer su fotografi svuda. Kad se brod ukrca u luku mi smo prvi na izlazu da ih dočekamo, šetamo dekovima u toku dana, svako veče imamo par studija sa različitim pozadinama, a na kraju sami i prodajemo te fotografije u galeriji. Takođe radno vreme je iseckano, nikada se ne radi odjednom 6-8 sati, već ujutru, pa si slobodan pa nastavljamo predveče ili uveče, i onda imaš neke pauze.

Koja mesta si imao priliku da obiđeš dok si radio?

Obišao sam oko 15 karipskih ostrva, ostrva Meksika i Amerike. Miami nam je bila početna „stanica“ u kojoj su se novi gosti ukracavali na svakih 7 ili 15 dana u zavisnosti od kruza. Takođe sa Celebrity kruzerima obisao sam skoro celu Evropu, pa mi je danas lakše da nabrojim zemlje koje nisam video nego one koje sam posetio.

Šta je najveći izazov kada odlaziš na brod?

Radno vreme je od 8-12 sati na dan, bez slobodnog dana. To mi je u početku predstavljalo najveći izazov, ali se vremenom čovek navikne na to. Ja sam svoje baterije punio na mestima o kojma sam mogao da sanjam da ću da vidim. Ono što ti na kraju najteže pada jeste to da nećeš videti svoju porodicu i najbolje prijatelje pola godine ili duže, pošto je dužina ugovora oko 6-8 meseci. Mada tamo vreme prolazi mnogo brže baš zbog te dinamičnosti i konstante akcije. Ali dođe moment kad si sam u svojoj kabini i najviše što bi hteo jeste da si okružen svojom porodicom i prijateljima.

PROČITAJTE: Neverovatne pećine do kijih možete jedino brodom

Koliko ti je značilo iskustvo na brodu?

Iskustvo na bordu mi je donelo puno toga, usavršio sam engleski i španski, naučio sam kako da radim sa ljudima. Razvio sam sebe u poslovnom smilsu, i mislim da bi mi za tako nešto u Srbiji trebalo dublo više vremena, a neke stvari možda nikada ne bih ni naučio. Raditi za američku kompaniju poput „Celebrity Cruise Line“, poštovati pravila koja su dosta stroga, i naučiti dosta o poslu kojim se baviš je zaista sjajna prilika. Ja se nikada nisam pokajao što sam radio taj posao, pored  svih loših i stresnih dana koje sam imao, a bilo ih je, baš kao u svakom drugom poslu. I ponovo bih otišao, ali ovog puta neki drugi posao koji pruža bolju zaradu, jer želim da i dalje putujem i obiđem i drugu stanu sveta.

Šta bi preporučio onima koji žele da konkurišu za posao na brodu?

Poslovi na brodu nisu za svakoga, treba da budeš dosta fleksibilan, da se privikneš na okruženje koje ne može da se poredi sa realnim životom jer je na brodu sve drugačije i tamo važe drugačija pravila. Svi koji žele da putuju i urade nešto drugačije, a pri tome su avanturisti, vredni i spremni na odricanja treba svakako da se oprobaju u ovom poslu.

POVEZANO: Kako zaraditi od turističkog bloga?

 

Avatar

Slađana Zličić

Voli da putuje i piše, zavisna od slatkiša, lepih gestova, dobrih filmova i šopinga. Diplomirani novinar, zaljubljenik u more i sunce, snalazi se i u kuhinji, a jednog dana živeće u Rimu.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

320 Shares
320 Shares
Share via
Copy link