Lifestyle

Inat Bogdana Dunđerskog: Kako je nastao prelepi Fantast

Dvorac Fantast u Bečeju jedan je od najlepših zamkova u Srbiji. Fantast je izgrađen po ideji njegovog vlasnika, bogatog veleposednika Bogdana Dunđerskog. Zamak je dobio ime po najslavnijem konju iz Ergele Dunđerskog, blogerka Katarina Hadži-Minić, otkrila je na svom blogu kako je nastao čuveni Fantast.

Tekst sa njenog bloga prenosimo vam u celosti.

Nedaleko od Bečeja, a na 135km od Beograda leži zamak Fantast izgrađen za jednu od najpoznatijih i najbogatijih porodica Vojvodine u istoriji – Dunđerski. I dalje kolaju različite priče o tome kako su dotični zgrnuli svoje ogromno bogatstvo.

Od “bajke” prema kojoj su pronašli zakopan ćup sa zlatom, do verzije da su ga dobili od izvesnog bogatog Turčina kome su spasili život. Bilo ovako ili onako, ovo je tek jedan od četiri očuvana dvorca ove porodice.

Kako se njenom najekscentričnijem članu Bogdanu Dunđerskom nisu svidele priče da je bankrotirao, rešava da podigne velelepan dvorac. Kažu, iz čistog inata!

Bogdan je 1925. završio izgradnju zamka u kombinaciji neogotike i neoklasicizma. Ima raspoznatljiv glavni toranj udružen sa ugaonim kulama. Ispred zdanja iskopan je bazen, a svuda unaokolo se prostire park koji ima i svoje jezero.

Top 10 dvoraca u Vojvodini

Imanju od 65 hektara Bogdan je dodao kapelu i ergelu sa više od 1400 konja. Najpoznatiji je bio Fantast koji je na beogradskom hipodromu osvajao nagrade u više navrata. Kada je uginuo, Bogdan je svog ljubimca sahranio na imanju, a dvorcu je nadenuo njegovo ime.

U okviru kompleksa se nalazi i Kapela Svetog Đorđa izgrađena kada i zamak. Oslikana je od strane velikog prijatelja Dunđerskih, Uroša Predića.

Jedini uslov koji je slikar morao da ispuni bio je da Bogorodica dobije lik Mare Dinjaski.

Naime Bogdan je bio veliki boem koji je, veruje se, uvek dobijao ono što želi. Tako je uspeo da zavede i ženu svog kovača, Maru. I danas se prepričava u narodu da nije žalio novca da bazen ispred dvora puni mlekom, da bi se lepa Mara u njemu kupala.

Avaj, kovač je morao da se zadovolji novcem i sa par jutara zemlje!

Fantast je poznat i po tome što je u njemu često boravio pesnik Laza Kostić. Budući zaljubljen u divnu Lenku Dunđerski, Laza joj je posvetio jednu od najlepših srpskih pesama Santa Maria della Salute. Ima onih koji tvrde da su stihovi napisani upravo u ovom zamku.

Dunđerski je danas pretvoren u hotel sa restoranom u podrumu. Ukoliko već svraćate, šteta bi bila da ne isprobate vojvođansku kuhinju. Ponos dvorca su Fantast šnicla i Fantast palačinke kao i čuvena vina: Krokan i Tiska perla.

Ukoliko ste, pak, raspoloženi, možete ga posetiti i u specijalnim prilikama, recimo za organizovane dočeke Nove godine ili u njemu proslaviti venčanje…

Dvorac Fantast – među javom i međ snom

Izvor: Opanak

Dragana Vidić

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

PARTNERI SAJTA


205 Shares
205 Shares
Share via
Copy link