Lifestyle Putovanja Vojvodina

Dvorac Fantast – među javom i međ snom

Zelena polja, blagorodne njive, nepregledna ravnica i posred nje dvorac. Fantast još uvek ponosno stoji i čuva tajne porodice Dunđerski i svih ostalih koji su u njemu živeli.

Ovo velelepno zdanje sagradio je Bogdan Dunđerski po uzoru na francuske dvorce. Prilaz podseća na aleju, sa obe strane okružene bujnim krošnjama drveća. Pre nego što prođete kroz kapiju i približite se samom dvorcu, zastanite i malo uživajte u predivnom pogledu. Celo imanje okružuje park, pa ovde možete da pronađete brojne skrivene kutke u kojima možete da uživate sami ili sa voljenom osobom.

fantast-(3)

Najviše pažnje će vam sigurno privući toranj koji podseća na neki prizor iz bajke. Osim toga, primetićete i crkvu posvećenu Svetom Đorđu koju je oslikao čuveni Uroš Predić, jedan od Bogdanovih najbližih prijatelja.

Kažu da je Bogdan umeo da uživa u životu. Nikada se nije ženio, ali povezivali su ga sa mnogim neudatim gospođicama, ali i udatim ženama. Prema jednoj romantičnoj legendi, on se zaljubio u ženu svog kovača, Maru. Kada je kovač ovo primetio, Bogdan se dosetio da mu da 21 jutro zemlje i reši problem. Tako je i bilo, kovač je dobio imanje, a Mara se zaposlila u dvorcu. Neki kažu da je njegova ljubav prema ovoj ženi bila toliko velika da je od Uroša Predića tražio da Bogorodica u crkvi bude urađena po uzoru na Marin lik.

fantast-(14)

Ipak, više od svega Bogdan je voleo svoje konje i imao je ergelu sa 1400 rasnih grla. Najpoznatiji je bio Fantast, koji je za svog vlasnika osvojio brojne trofeja. Kada je uginuo, sahranjen je na imanju, a kasnije je čak i dvorac poneo njegovo ime.

Kada se popnete na sam vrh kule, bacite pogledajte ka dole i primetićete da ergela još uvek postoji. Videćete predivne pejzaže, boje koje se smenjuju, okolinu koja savršeno oslikava Vojvodinu. Ovo je pogled koji oduzima dah. Zato slobodno malo zastanite, zagledajte se i dopustite da vam misli odlutaju.

fantast-(2)

Fantast je mesto koje ima dušu i u kojem svaki kutak ima svoju priču. Neke su lepe, a neke i pomalo tužne. Prošetajte kroz imanje Dunđerskih, obiđite dvorac, popnite se na najvišu kulu i uživajte u lepotama vojvođanske ravnice.

fantast-(17)

 

 

 

Ekipa Luftike

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

253 Shares
253 Shares
Share via
Copy link