Magazin

Neobjavljeni dokumenti CIA o Titovoj smrti

Pre dva meseca na društvenoj mreži Tviter Američka obaveštajna služba objavila je dokument koji je od 1980. godine bio pohranjen u njihovom muzeju.

Kao “Muzejski artefakt nedelje” objavljeno je obaveštenje FBIS-a (Foreign Broadcast Information Service – CIA-ina interna informativna služba), kojim je američkoj javnosti obelodanjena smrt predsednika Jugoslavije Josipa Broza Tita.

Stvar je u tome što se iznad vesti o Titovoj smrti, kao izvor navodi Radio Bukurešt, od kojeg su navodno preuzeli vest 4. maja 1980. u 19:00 sati po lokalnom vremenu.

To je dokaz da greše i najveći jer ovu su vest jedino mogli preuzeti od Radio Beograda, ali je neko od operativaca pobrkao dva glavna grada dve susedne države.

U daljem tekstu piše isto ono što su prvi čuli građani bivše države i što je 4. maja 1980. prvi pročitao u televizijskom prenosu Miroslav Lilić, tadašnji voditelj centralnog Dnevnika Televizije Zagreb.

„Centralni komitet Komunističke partije Jugoslavije i Predsedništvo Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije javljaju radničkoj klasi, svim građanima, narodima i narodnostima Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije da je umro drug Josip Broz Tito, predsednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i KPJ.“

Inače, američke tajne službe su navodno bile uverene da Tito nije bio “pravi“ Tito, a tu priču im je ispričao Marijan Džon Markul u njihovoj losanđeleskoj kancelariji.

Markul je tvrdio da čovek koji se tada predstavljao kao maršal Josip Broz Tito zapravo nije pravi Tito.

To je ruski agent koji je preuzeo Titov identitet nakon što je pravi Josip Broz nestao u Rusiji 1937. godine, stoji u FBI-jevoj belešci s početka maja 1955. godine.

Marijan Markul rođen je u Livnu 1909. godine, u SAD se doselio 1936., a državljanstvo je dobio nakon što je dve godine služio u američkoj vojsci.

Markul je tvrdio da je krajem dvadesetih godina prošlog veka razgovarao sa pravim Titom u Jugoslaviji, a nedugo nakon „nestanka“ opet su se sreli, ali ovog puta u Parizu.

Drugi sastanak s Titom 1953. godine Markul je imao u Zagrebu.

Ovog puta Marijana i njegovu suprugu Ingrid, „maršal je gotovo u potpunosti ignorisao“.

Osim toga, Markul je FBI-ajevcima ispričao da je “pravi“ Tito ostao bez kažiprsta i srednjeg prsta, te da je bio blag i imao tuberkulozu – Markula je najviše začudilo kako je Tito znao da svira klavir, jer je bio uveren da onaj prvi Tito to nije imao gde da nauči.

Smrt Josipa Broza Tita odjeknula je u celom svetu, a koliki je uticaj imao, najbolje govori njegova sahrana na koju su stigli svi najveći svetski državnici.

Brozovoj sahrani prisustvovalo je više od 300 državnika i delegacija, te desetak kraljeva i članova kraljevskih porodica.

Sve Titove žene: Od nežne Ruskinje do bolničarke iz Like

Izvor: Krstarica

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link