Lifestyle

Kako izgleda i koliko traje normalna menstruacija?

menstrualna čašica

Menstruacija je prirodni proces koji se dešava u telu svake žene i glavni je pokazatelj da je njen reproduktivni sistem u funkciji. 

Da li ste znali da svaka žena u proseku ima oko 450 mesečnih krvarenja tokom života, što je jednako vremenskom periodu od 37.5 godina?

Mnoge od nas imaju različita iskustva kada nastupe “oni dani u mesecu”, te dolazi do dileme koliko traje normalan menstrualni ciklus i kako on treba da izgleda.

S tim u vezi, u narednim redovima ćete saznati šta je menzis, koje su njegove faze i koji su načini da se odrede plodni dani – zato pročitajte naš tekst do kraja!

higijenski ulošci

Šta je mentruacija i koliko traje menstrualni ciklus?

Menstruacija ili menzis se dešava kada se zid materice, koji se priprema za trudnoću, odbacuje u slučaju da jajna ćelija nije oplođena. 

Normalni menstrualni ciklus traje između 21 i 35 dana, a prosečno traje 28 dana. Međutim, menstrualni ciklus može varirati od žene do žene i od meseca do meseca. 

Krvarenje obično traje između 3 i 7 dana, a gubitak krvi je obično manji od 80 ml.

Važno je znati kako se računa menstruacija – menstrualni kalendar, tj. dužina ciklusa, računa od prvog dana krvarenja jednog ciklusa, pa sve do početka menstruacije sledećeg ciklus (i to u proseku iznosi 28 dana).

ruke koje drže menstrualnu čašicu

Koje su faze menstruacije i koje promene se dešavaju?

Faze u menstrualnom ciklusu su različite faze koje telo prolazi tokom procesa menstruacije, a postoje ukupno 4 faze:

  1. Menstrualna faza – po pravilu traje od 1. do 5. dana ciklusa, ali njeno trajanje određuje više faktora. Usled hormonalnog disbalansa, starosti, genetike ili stresa, može trajati i do 8 dana. Tokom ove faze se odvaja i odbacuje stari zid materice i dolazi do pada esterogena i progesterona, te se dolazi do nadimanja, čestih promena rasoloženja, jakih bolova u stomaku i karličnom predelu.
  2. Folikularna faza – počinje prvog dana menstruacije i traje oko 14 dana. U ovoj fazi, hormon folikul-stimulišući hormon (FSH) stimuliše jajnike da počnu sa sazrevanjem folikula koji sadrže jajašca. U isto vreme, nivo estrogena u telu počinje da raste, pripremajući sluznicu materice za prijem oplođene jajne ćelije. Zid materice se priprema za trudnoću i postaje deblji.
  3. Ovulacijska faza – počinje kada jajna ćelija sazri i napusti jajnik. To se dešava oko 14. dana nakon početka menstruacije, a traje oko 24-48 sati. Ovulacija je period kada je žena najplodnija i kada se može dogoditi trudnoća. Taka se cervikalna sluz, tj. vaginalni sekret menja i strukturom podseća na belance, a bazalna temperatura tela skače.
  4. Lutealna faza  – počinje nakon ovulacije i traje oko 14 dana. Tokom ove faze folikul se pretvara u žuto telo, koje luči hormone progesteron i estrogen. Ukoliko dođe do oplodnje jajne ćelije, ona će se usaditi u zid materice. Ukoliko se oplodnja ne desi, nivo hormona pada, što uzrokuje otpuštanje sluznice materice i početak menstruacije.

Kako se računaju plodni dani?

Da bi se odredili plodni dani, žene mogu koristiti kalendar, na kojem će zabeležiti početak i kraj svakog menstrualnog ciklusa. Nakon toga, mogu se izračunati plodni dani, koji nastupaju 14 dana nakon početka ciklusa.

Najlakši način da izračunate plodne dane jeste da oduzmete 18 dana od dužine najkraćeg ciklusa, a potom oduzmete i 11 od dužine najdužeg ciklusa

Primera radi, ukoliko je vaš najkraći ciklus 28 dana, a najduži 32 dana, to znači da bi vaši plodni dani bili negde između 8. i 19. dana ciklusa – naravno, imajte na umu da je ovo samo opšti vodič.

Idealno bi bilo da ovu metodu kombinujete sa praćenjem telesne temperature i cervikalne sluzi.

Ključno je i da znate da ovulacija nije isto što i plodni dani – naime, ovulacija je jedna od faza menstrualnog ciklusa u kome je žena najplodnija, tj. kada postoji najveća procentualna šansa za začećem.

higijenski uložak ukrašen cvećem

Šta je normalan menstrualni ciklus?

Kada je u pitanju normalna menstruacija, važno je znati da se menstrualni ciklus može razlikovati od žene do žene i da ne postoji jedan univerzalni standard. 

Ipak, ukoliko se održava redovna ciklična menstruacija bez prevelikih bolova i krvarenja, to se smatra normalnim.

Ukoliko je menstrualni ciklus kraći od 21 dana ili duži od 35 dana, to može ukazivati na neke zdravstvene probleme. Takođe, ukoliko se krvarenje javlja češće od jednom u 21 dana ili ređe od jednom u 35 dana, to takođe može ukazivati na zdravstveni problem.

Šta uraditi kada menstruacija izostane?

Normalno je da se menstruacija ne pojavi kod devojčica pre puberteta, kao i kod žena nakon menopauze. Takođe, normalno je da izostane menstruacija tokom trudnoće ili dojenja. 

Međutim, ukoliko se menstruacija izostaje u periodu od tri meseca, to može ukazivati na neke zdravstvene probleme, kao što su poremećaji u radu hormona, sindrom policističnih jajnika ili čak trudnoća.

Uz to, ako se javljaju bolovi tokom menstruacije koji su intenzivni i ne mogu se kontrolisati lekovima protiv bolova, to može ukazivati na endometriozu, adenomiozu ili druge probleme sa reproduktivnim organima.

Obilno krvarenje tokom menstruacije može ukazivati na neke zdravstvene probleme, kao što su fibroidi ili problemi sa koagulacijom krvi.

Faktori kao što su stres, hormonalni disbalans, preterana fizička aktivnost i nagle promene telesne težine mogu poremetiti ciklus, te dovesti do izostanka menzisa.

Ukoliko primetite bilo koje od ovih simptoma ili ako imate bilo kakve druge zabrinjavajuće teskobe, obratite se svom ginekologu. On će moći da uradi temeljan pregled i da vam preporuči odgovarajuću terapiju ukoliko je to potrebno.

Nadamo se da smo vam, sa ovim blog tekstom, razjasnili šta je normalna menstruacija i koliko dugo traje. 

Zapamtite, redovni poseti ginekologu i briga o sopstvenom zdravlju su ključni za održavanje zdravog menstrualnog ciklusa i reproduktivnog sistema uopšte.

Share via
Copy link