Magazin

Urnebesno, ali skroz tačno: Nišlija narodskim jezikom objasnio kako radi RNK vakcina

Davorin Dinić, niški glumac, pojasnio je kako deluje RNK vakcina protiv koronavirusa. Na svom Fejsbuk profilu Davorin je pojasnio princip delovanja vakcine, ali ne rečima stručnjka, već rečima običnog čoveka. On je razjasnio brojne nedoumice oko ove pionirske medicinske tehnologije, a pritom je i mnoge slatko nasmejao.

Davorinovu objavu u celosti je preneo portal Nova.

“Rođo, da ti objasnim ja kako radi ta RNK vakcina. Najprvo da ti objasnim kako ti funkcioniše imuni sistem. U suštinu sve što ti uđe u tebe… de be ne smej se be, konju… se odma napada. Ako je virus, bakterija ili protejin, a tvoj organizam ga ne poznava – odma kidiše na njega. E, al mu treba vreme da se konsoliduje i da se sabere i da porazmisli kako da potepa tija akrepi što su ti ušli. Toj mož da potraji a za toj vreme se virus širi i razmnožava. Zato uglavnom temperature od grip ili prehladu imaš po nekoko dana dok ne počneš da promrđueš a od koronu možeš i da ne promrdaš više, nego da poljubiš popa u bradu.

I ko što si ti zapantio Svetu iz Paljinu što ti prodao kukuruz jalovak na pijac u Mramor, tako i tvoje telo zapanti koj ti ulazio …na virus mislim be apljo, ne podsmivaj se ko šuntavo magare… I svaki sledeći put kad oće pa da uđe – mrk! Telo ga prepoznava i ne dava. Utepue ga na lice mesto. Samo kaže “a be ovaj skaplja li pà oće da se zebava s mene?“ i prejebue ga iz momenta. Zapantio ga…

E, sad vakcina. Naučnici su gledali kroz mirkoskop i videli da virus ima gunjče (pokrio se da ne odzebne valjda) i umotao se u to gunjče ko snajke pred cerjansku pećinu. To je protejin. E s taj protejin se on zakači za tebe ko čička za čarapu i pravi ti haos po organizam. Zbog taj protejin je virus tolko i zarazan. Ukratko, zbog toj gunjče (protejin) je korona tolki katlaban.

Da ti objasnim, korona ima RNK što ti je kao uputstvo za upotrebu za kombaj. Tamo sve piše: kako se šta sklapa, gde kolko ide, kolke su merke zapremine i površine, dal trošiš dizel il mešavinu… sve. A naučnici su pronašli samo taj deo de piše kako se pravi onoj gunjče što se korona pokrila s njega.

E sad ide kecanje… Ako je DNK uputsvo kako nešto treba da izgleda, RNK je uputstvo kako nešto treba da se napravi. Naučnici uznu onaj koronski protejin (gunjče) i od njega naprave RNK odnosno uputstvo kako se toj gunjče pravi. E toj je vakcina!

Glej sad! U vakcinu nema korona. Samo uputstvo kako se pravi gunjče od koronu. I kad vakcina uđe, i tvoje ćelije vide uputstvo kako se pravi gunjče, samo se poglednu, nasmeju se i prokomentarišu „Ovoj li? Pa ovoj ću napravim s vrzane ruke be!“ I odma počnu da ga prave. A za toj vreme, imuni sistem koji dremka na dežurstvo i čeka neki pakos pa da se umeša, padne od stolicu kad odjanput vidi roj gunjčići kako se švrćkaju po organizam ko bugari po centar i samo se uvati za čelo „Lelee, šta je be ovoj ubio me gospod bog da me ne ubije dabogda!“ i odma kreće u akciju da potepa gunjčići, jer, ako se sećaš kacam ti reko da imuni sistem odma utepue sve što vidi a ne poznava, isto da se setiš damu za to treba vreme, tako da posle vakcinu možeš da imaš temperaturu, malaksalost, bolovi al toj neje od koronu nego od tvoj rođeni imuni sistem koji unajveće utepue gunjčići. I kad gi potepa, a potepa gi ko deda mušičke, jer toj neje virus nego samo gunjče, pozovne memoriske ćelije i naredi gi da napišu izveštaj i zavedu gunjče u delovodnik, sa kompletno uputstvo kako se utepue i koja je strategija.

E, tako si stvorio imunitet na koronu jer sad ako korona uđe u tvoje telo, imuni sistem gu ne poznava al poznava gunjče! Opet kaže “a be ovaj skaplja li pà oće da se zebava s mene?“ I odma kreće u akciju i pretupa gu u dva koraka bez da ti i znaš da je uopšte i ulazila. Posle ti korona ne može ništa, moš samo da te gleda ko mače u prženu džigerku…

Ete takoj… takoj pričaše po televizor pa sam zapantio.

Daj der pošalji dete nek se jurne do podrum da donese onu dedinu rakiju… Rekoše isto da imuni sistem treba redovno da se podmazue…”

Рођо, да ти објасним ја како ради та РНК вакцина.

Најпрво да ти објасним како ти функционише имуни систем. У суштину…

Posted by Davorin Dinić on Wednesday, 23 December 2020

Slično objašnjenje, samo na engleskom jeziku, već postoji, pa se pretpostavlja da je Davorinu to bila inspiracija, ali ga je prikazao – na srpski način.

Prva zemlja koja uvodi korona-pasoš: Ko ne primi vakcinu neće moći u restoran, prevoz

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

117 Shares
117 Shares
Share via
Copy link