Koronavirus Magazin

Prva zemlja koja uvodi korona-pasoš: Ko ne primi vakcinu neće moći u restoran, prevoz…

Francuska vlada prosledila je skupštini zakon kojim se onima koji su vakcinisani omogućava pristup javnom prevozu, restoranima, kulturnim ustanovama i drugim javnim mestima.

Premijer Žan Kasteks prosledio je zakon o osnivanju dugoročnog sistema za upravljanje vanrednim situacijama u skupštinsku proceduru još u ponedeljak, a taj zakon poznat je još i kao “zeleni vakcina pasoš” zbog odredbi koje uslovljavaju pristup određenim aktivnostima i mestima na osnovu vakcinacije.

Prema tom zakonu, premijer ima pravo da odobri kretanje osoba, njihov pristuup javnom saobraćaju ili određenim mestima na osnovu testa kojim se utvrđuje da osoba nije zaražena ili nakon preventivnog tretmana u koji spada i vakcinacija protiv korona virusa, prenosi agencija Anadolija.

Žučna rasprava

Rasprava o tom zakonu počela je prošle nedelje kada su članovi liberalnih i centrističkih stranaka predložili uvođenje takozvanog “zelenog pasoša” za osobe koje su se vakcinisale, uz obrazloženje da vakcinisani imaju pravo da žive normalno.

Zbog tog zakona ultradesničarka Marin le Pen napisala je da njena stranka nikada neće dozvoliti vladi da “prinudno uvede nešto što nije uspela da nametne poverenjem” i da građani koji se nisu vakcinisali ne smeju da se smatraju drugorazrednim građanima.

I član parlamenta Frederik Dima napisao je na Tviteru da neće dopustiti francuskom predsedniku Emanuelu Makronu i premijeru Žanu Kasteksu da to učine.

Više istraživanja pokazalo je da su Francuzi veoma skeptični prema vakcinaciji i da je svega 40-ak odsto građana spremno da se vakciniše. Francuska bi ovim zakonom bila prva zemlja u VEropi koja uvodi ovakve “pasoše”.

“Ideja o vakcina pasošima već postoji”

Šef avio grupacije ADP Ogist de Romane izjavio je da ideja o vakcina pasošima, odnosno vakcinaciji pre putovanja, već postoji za neke destinacije i da je postojala i pre pandemije korona virusa.

On je to rekao za televiziju BFM i dodao da ne zna da li će vakcinacija protiv korona virusa postati obavezna, ali da smatra da to nije nikakva nova ideja.

– Na primer, ne možete da putujete u Tanzaniju, a da niste vakcinisani protiv malarije. tako da ta ideja nije novina – rekao je on, a preneo Blic.

Vakcinacija siromašnih tek 2024. – jeftinijim vakcinama

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

814 Shares
814 Shares
Share via
Copy link