Magazin Novi Sad

Novosađani imaju pravo na novac za kupovinu seoske kuće, ali za 1,2 miliona se ne može kupiti ni špajz

kovilj

Novosađani mogu da se prijave za dodelu novca za kupovinu seoske kuće sa okućnicom, ali u realnosti to im neće značiti bukvalno ništa.

Novosađani mogu birati kuću u Veterniku, Begeču, Bukovcu, Ledincima, Starim Ledincima, Kaću, Budisavi, Kovilju, Rumenki, Stepanovićevu ili Čeneju u maksimalnoj vrednosti od 1,2 miliona dinara. Za te pare, odnosno za 10.000 evra ne može da se kupi baš ništa. Najjeftinije nekretnine koje se mogu pronaći na oglasima vlasnici procenjuju na najmanje 30.000 evra, a za pristojnu kuću neophodno je i duplo više novca.

Oni koji ipak imaju neku foru da kupe kuću u okolini Novog Sada za najviše 1.200.000 dinara moraju da ispune sve uslove Ministarstva za brigu o selu i da se jave na Konkurs čim pre jer će se novac dodeljivati prema vremenu pristigle prijave. Sve potrebne informacije oko učešća na ovom Konkursu Novosađani mogu dobiti na telefon 021/6624-282.

Ministarstvo za brigu o selu je raspisalo Javni konkurs za realizaciju Programa dodele bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom na teritoriji Republike Srbije za 2021. godinu, na osnovu Uredbe Vlade od 24. juna 2021. godine, a Grad Novi Sad uključio se u realizaciju tog Konkursa.

Za celu Srbiju predviđeno je ukupno 500 miliona dinara, a prijave traju do 1. novembra. Ipak, novac će se dodeljivati po trenutku prijave pa je osnovni savet da oni koji žele da se skuće na selu kompletnu dokumentaciju predaju što pre.

Gradska uprava će utvrđivati ispunjenost uslova koji se odnose na seosku kuću sa okućnicom, procenu tržišne vrednosti nepokretnosti, a izjavu u obrascu prijave, kojom se garantuje tačnost ovih podataka, potpisuje gradonačelnik.

Svi koji žele da konkurišu više informacija mogu pronaći na sajtu Ministarstva za brigu o selu na sajtu Ministarstva za brigu o selu.

Prijave zainteresovanih lica za kupovinu seoske kuće sa okućnicom na teritoriji Grada Novog Sada će se podnositi u Gradskoj upravi za privredu, Rumenačka ulica br. 110a, a sve potrebne informacije mogu se dobiti putem telefona na broj 021/6624-282.

Na konkurs mogu da se prijave supružnici, vanbračni partneri, samohrani roditelji ili mladi poljoprivrednici koji ispunjavaju uslove, a konkurišu zajedno i uz pomoć Grada Novog Sada. Mladi poljoprivrednik je, prema uslovima konkursa, osoba do 45 godina koja nije u braku, živi na selu i bavi se poljoprivredom.

Prvi korak – pronaći kuću

Seoska kuća mora biti isključivo na teritoriji 12 seoskih naselja, a novac dodeljen konkursom može da iskoristi samo za kupovinu kuće – ne i za njeno opremanje, porez na prenos apsolutnih prava prilikom kupoprodaje, porez na imovinu, troškove prikupljanja dokumentacije za konkurs, ali ni za građevinske radove na adaptaciji kuće.

Procenu vrednosti seoske kuće s okućnicom određuje Gradska uprava za privredu, a ta vrednost se navodi u obrascu prijave. Prodavac kuće mora da se usaglasi sa tim iznosom.

Ukoliko dobijete sredstva po konkursu, Ministarstvo će novac prebaciti Gradu, a Grad onda raspoređuje dalje na namenske račune.

Obavezni uslovi učešća na Konkursu

Seoska kuća sa okućnicom je kuća s ekonomskim dvorištem na istoj katastarskoj parceli kao i seoska kuća ili na susednim parcelama u odnosu na seosku kuću.

Podnosilac prijave mora da konkuriše zajedno s Gradom na elektronskom obrascu koji je uredno popunjen, a obrazac prijave je OVDE.

Pravo ostvaruju samo državljani Srbije s prebivalištem u Srbiji, koji imaju manje od 45 godina života, u bračnoj ili trajnijoj vanbračnoj zajednici, samohrani roditelji ili mladi poljoprivrednici koji nisu vlasnici ili suvlasnici nepokretnosti na teritoriji Srbije (osim poljoprivrednog zemljišta).

Podnosioci nisu smeli da otuđe ili poklone nepokretnost u poslednjih pet godina. Sa prodavcem seoske kuće ne smeju da budu u krvom srodstvu u pravoj liniji do bilo kog stepena, niti u tazbinskom ili adoptivnom srodstvu. Ne smeju da budu u postupku odobrenja kredita ili neke druge subvencije za kupovinu nepokretnosti, a ne smeju ni da duguju porez. Oba partnera moraju da ispune ove kriterijume.

Neophodno je ispuniti i još jedan od moguća 4 uslova

Osim obaveznih, učesnici moraju da ispunjavaju jedan od ova četiri alternativna uslova:

  1. Žive na selu samostalno kao podstanari ili u porodičnoj zajednici s ostalim članovima šire porodice;
  2. Poseduju formalno obrazovanje iz oblasti medicine, farmacije, poljoprivrede, veterine ili su prosvetni radnici i zanatlije;
  3. Žive u gradskim sredinama samostalno kao podstanari ili u porodičnoj zajednici s širom porodicom i nameravaju da žive na selu;
  4. Bave se poslom koji mogu da rade od kuće na selu.

Kakva kuća dolazi u obzir?

Kuća mora da bude uslovna za život, a mora se nalaziti u seoskom naselju koje ima bar jedan objekat javne službe ili usluge, ambulantu doma zdravlja, poštu, školu, autobusku stanicu ili da u susednom selu postoje ti objekti; da je u katastru upisana na ime prodavca, bez tereta; da je izgrađena legalno; da je vrednost seoske kuće s okućnicom, odnosno kupoprodajna cena, u granicama njene vrednosti na tržištu nekretnina; da kuća nije predmet sudskog spora i ne nema nerešene imovinsko-pravne odnose.

Podnosioci prijave mogu da konkurišu samo jednom. Osim procene, ispunjenost svih uslova radi Gradska uprava za privredu.

Osim uslovnosti za život, kuća mora da ima kanalizaciju ili septičku jamu, vodu, struju i pristup preko tvrdog puta.

Oni koji dobiju novac ne mogu da otuđe kuću u narednih 10 godina. Kuća mora da bude osigurana u periodu od 10 godina. Ne može da bude predmet hipoteke ili zaloga barem pet godina od potpisivanja ugovora.

Vojnici okrenuli leđa generalu zbog zataškivanja uzroka pogibije kolege Stojkovića

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
279 Shares
279 Shares
Share via
Copy link