Beograd Magazin

Kafana u Beogradu nedeljom sprema jela zemalja koje nisu priznale Kosovo

bilbord, korčagin
Foto: Printskrin/Instagram/ kafanapavlekorčagin

Kafana Pavle Korčagin, koja svake nedelje za goste priprema jela zemalja koja nisu priznala Kosovo je donirala 100. 000 dinara kliničkom centru u Kosovskoj Mitrovici za pomoć u borbi protiv korone.

Kako bi podigli svest o značaju glasanja na izborima u Crnoj Gori, iz ove kafane su plaćali povratne karte sutudentima koji studiraju u Beogradu kako bi mogli da otputuju na glasanje.

Ovde se ne završava društveni aktivizam Korčagina, iza njih su brojne humanitarne akcije koje su sastavni deo identiteta ove kafane koja već dvadeset godina posluje kako sami kažu sa živom svirkom 365 dana godišnje.

Beogradsku kafanu Pavle Korčagin na Instragramu prati više od 32 hiljade ljudi. Ono što je neobično je da umesto fotografija enterijera i menija, doteranih filterima i efektima, ova kafana gaji potpuno drugi pristup oglašavanju. Specifična marketing strategija se bazira na humoru, istančanoj ironiji pa smo morali da saznamo ko stoji iza objava, jer ta osoba zaslužuje večnu slavu.

kafana pavle korčagin
Foto: Instagram/ kafanapavlekorčagin

– Dobićete premijerni odgovor na ovo pitanje, jer do sada nisu otkrivena imena ovih magova humora. Stranicu vodi troje ljudi već godinama. Džentlmenski, da krenemo od dame u timu. Aleksandra Mladenović, koja nam rešava sve probleme kada je u pitanju kopirajterski deo. Ako ne znaš da sklopiš smisleni tekst, pitaj Aleks.

– Miloš Kecman, koji je između ostalog i menadžer lokala nedeljom u Korčaginu kada služimo jela zemalja koje nisu priznale Kosovo i ja, Vojin Cucić, pri čistoj svesti i zdravoj pameti.

– Međusobno se dopunjujemo, te tako ne fali kreative.

Vlasnika kafane Vojina Cucića, pitali smo da nam ispriča nešto o istoriji kafane i nešto o sebi, što nismo imali priliku da saznamo.

– Korčagin je otvoren na Zvezdari 2001. i ovde nije postojala ideologija do one, da se tu može svratiti sa cegerima sa pijace i odmoriti uz kafu u dobrom društvu. Kako je kapacitet gostiju rastao tako smo otvarali jednu po jednu i naše ostale kafane (Mala maca, Limun žut, Oblak u pantalonama i Švaler).

– Tokom godina smo se za neke stvari poklonili pomodarstvu, ali smo se uvek trudili i trudićemo se da zadržimo autentičan duh prave srpske kafane.

– Vojin je pre svega  porodičan čovek i patriota. Volim svoju zemlju i narod. Otvoren sam i transparentan, nisam čovek pod velom tajni, te je tako sve ono što me suštinski opisuje već izneto na ovaj ili onaj način. Ali hajde recimo, ono što verovatno ne znate je da volim rešije, slano, tršavo i Crvenu Zvezdu.

Humanitarne akcije, autobuske karte za studente, jela zemalja koje nisu priznale Kosovo, kako su krenule ove akcije koje bi modernim rečnikom nazvali društveno odgovorno poslovanje?

– Vrlo je važno truditi se da oživiš sve ono što smatraš ispravnim. Ideja i volja su temelj, ali je realizacija mašinerija koja pokreće. Možemo imati želju da pomognemo ili nešto promenimo, ali ključ je da pređemo u delovanje. Snežnu grudvu kada pustiš sa vrha brega ona će se uvećati, te tako od nekuda mora da se krene.

– Smatram da na taj način dajemo primer i drugima, jer je važno pomoći svom narodu kom je pomoć potrebna, kao i truditi se da svoju zemlju učiniš boljim mestom za život koliko god je u tvojoj moći. Mi smo neumorni reanimatori životnih padova.

Po objavama na vašem Instagramu bi se reklo da se nikad ne predajete, pored katastrofalne situacije koju je pandemija priredila ugostiteljima Vi se dovijate na razne načine?

– Kako svima tako i nama, ali je važno održati pozitivan duh. Pandemija neće prestati ukoliko budemo plakali nad sudbinom koja nas je zadesila, pa hajde onda da vidimo šta možemo da učinimo kako bismo olakšali teret. U toku vanrednog stanja smo objavili poziv malim privrednicima da se jave sa ponudama jer želimo da im pomognemo otkupom proizvoda.

– Donirali smo i 100.000 dinara Kliničkom centru u Kosovskoj Mitrovici za pomoć protiv virusa Kovid-19 uz garanciju da se tamo leči naš narod južno od Ibra i iz enklava. To nam je možda i najdraža akcija. Svakako da je teško, ali nadamo se najboljem.

Da li biste sa nama podelili recept za neko od jela iz Vašeg menija?

– Vrlo rado, nismo mi onaj poznati lanac brze hrane koji u strogoj tajnosti godinama čuva recept za burger sos. Evo recimo, podelićemo sa vama sastojke za nacionalno jelo Kameruna koje ćemo služiti u nedelju kao specijalitet zemlje koje nije priznala Kosovo. U pitanju je jelo POULET DG (Grilovana piletina sa peršunom, celerom, boranijom, dinstanom šargarepom i prženom bananom).

Šta spremate za prvu svirku kada sve ovo prođe?

– Obećali smo da ukoliko Amerika povuče priznanje Kosova u Korčaginu će se besplatno piti tri dana. A za prvu svirku kada sve ovo prođe svako će dobiti po TorlaKorčagin vakcinu na račun kuće (spricevi punjeni rakijom koje služimo). Još ćemo dobro razmisliti o tome kako da to veče pretvorimo u nezaboravno, bićete obavešteni i naravno pozvani.

Kapama sa teletinom po receptu domaćice jedne od najstarijih kafana u Beogradu

Julija Vojinović

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


1.2K Shares
1.2K Shares
Share via
Copy link