Magazin

Kafa sa jajima: Neobičan osvežavajući napitak popularan među Skandinavcima i Vijetnamcima (VIDEO)

kafa sa jajima
Foto: Instagram/katee_kar

U gotovo svakom domaćinstvu jaja su neizostavna namirnica, koju rado konzumiramo i koristimo za pripremu različitih jela i slatkiša. Međutim, verovatno niste znali da neki ljudi stavljaju jaja u kafu, kako bi dobila puniji i kremastiji ukus.

Najpoznatije kafe sa jajima su skandinavska i vijetnamska, a u nastavku teksta pročitajte nekoliko reči o svakoj.

Skandinavska kafa sa jajetom

Kafa sa jajima u skandinavskom stilu uglavnom je poznata na Srednjem zapadu SAD -a i obično se ne sprema van ovog dela zemlje.

Prema legendi, ovaj način pripreme kafe nastao je na putu iz Švedske u Ameriku kasnih 1800-ih, piše Index.

U međuvremenu je ovaj napitak postao neka vrsta tradicije na luteranskim crkvenim okupljanjima Amerikanaca skandinavskog porekla na Srednjem zapadu, koja se ponekad nazivaju „Church Basement Coffee“.

U poređenju sa vijetnamskom kafom sa jajima, o kojoj će biti više reči u nastavku, za pripremu skandinavske kafe se koristi celo jaje, a ne samo žumance.

Takođe se meša u procesu pravljenja kafe, umesto da se kasnije samo sipa na vrh.

Kako napraviti ovaj ukusan napitak?

Pomešajte mlevenu kafu, malo vode i celo jaje sa ljuskom.

Stavite u šerpu sa vodom, pa kada provri, isključite vatru i ostavite da odstoji nekoliko minuta.

Procedite, a zatim poslužite.

@richsit

Swedish Egg Coffee from Sweden. #sweden #coffee #kaffe

♬ original sound – Rich Sitterly YT – Rich Sit

Vijetnamska kafa sa jajetom

Vijetnamska kafa od jaja, ili ca phe trung, tradicionalno se pravi od žumanca, šećera, kondenzovanog mleka i kafe.

Priprema se kod kuće, ali se služi i u kafićima širom Vijetnama.

Legenda kaže da je posle rata u Vijetnamu došlo do nestašice svežeg mleka zbog trgovinskog embarga, a ulupano žumance je korišćeno kao zamena za mleko.

Pošto se vijetnamska kafa od jaja priprema od žumanca i kondenzovanog mleka, koje se može kupiti i kod nas (konzervirana je, viskozna i često zaslađena, potpuno drugačija od običnog mleka – po teksturi i ukusu više liči na krem), često se povezuje sa ukusom sličnim jajetu.

Kako se pravi?

Napitak se priprema mućenjem žumanca sa zaslađenim kondenzovanim mlekom oko 10 minuta, dok se ne formira bistra i kremasta smesa.

U šolju sipajte pola šolje crne kafe, a zatim istu količinu penaste mešavine jaja i kondenzovanog mleka.

@anguswannnn

I really levelled up my Vietnamese egg coffee recipe by using coffee beans from @saigondrip. It’s called Cà Phê Trứng and it’s delicious! #coffee #coffeeaddict #vietnamesecoffee #dripcoffee #eggcoffee #caphetrung #caphe #caphevietnam #caphephin #vietnam #vietnamesecoffee #vietnamese #vietnameseeggcoffee #coffeetiktok #coffeetok #coffeerecipe #recipe #recipes #vietcoffee #phinfilter

♬ original sound – cuppabeans

Za vegansku verziju koristi se kokosovo mleko.

Izvor: Index

Čitajte Luftiku na Google vestima

5 šoljica kafe dnevno za njih je norma, piju je na svadbama, krštenjima, sahranama

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link