Lifestyle Magazin

Kada dobiju dete muškarcima se menja i mozak i ponašanje, a evo i kako

otac-beba

Roditeljstvo potpuno menja život. Iako smo svi svesni kroz kakve promene prolaze mame, i očevi osećaju neverovatnu razliku.

apravo, i oni prolaze kroz promene u mozgu kada postatu očevi. One postaju jače i izraženije što se više brinu o bebi. Ranije su muškarci bili manje uključeni u roditeljstvo, pa se to prepoznavalo mnogo više kod majki. Da, i tate imaju “očinski instinkt”.

Promene u mozgu ispraćene su i promenama u hormonima, što obično očekujemo samo kod mame. Pogledajte šta se to dešava u tatinom hormonskom balansu.

1. Nivo testosterona se smanjuje

Nauka je dokazala da i muškarci imaju promenu u hormonima, a ona se prvenstveno ogleda u manjoj količini testosterona. Smatra se da se on smanjuje za 40 odsto. Upravo zbog toga oni postaju uključeniji i osećajniji prema svom detetu.

2. Oksitocin raste

Svi znamo da je oksitocin hormon ljubavi, a on se naglo povećava kada postanemo roditelji. Kod majki se on podstiče i tokom dojenja i držanja bebe na grudima, a kod tata se to dešava dok se igraju sa bebom i brinu se o njoj.

3. Prolaktin se luči, isto kao kod žena

Majke pojačano luče prolaktin zbog dojenja. Kod očeva se on takođe pojačano luči onda kada su u bliskom kontaktu sa detetom.

Izvor: yumama

Tata ti je smećar, zato nosiš smećarske patike

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
35 Shares
Share via
Copy link