Magazin Srbija

Jura: Bez produženja ugovora 30 radnika, ostali sami napustili kompaniju

Nakon tvrdnji opozicionog odbornika u niškoj Skupštini Miodraga Stankovića da je otpušteno 48 radnika Jure, iz ove kompanije odgovaraju da je bez posla ostalo 30 zaposlenih kojima su ugovori istekli, a da je određeni broj samostalno napustio firmu.

Ukupan broj, ipak, ne otkrivaju.

Serija otkaza iz Šinvona prenela se i na drugu južnokorejsku kompaniju koja posluje u Nišu.

U odgovoru na pitanja novinara Južnih vesti iz ove kompanije potvrđene su tvrdnje koje je izneo Stanković, mada u Juri barataju drugim brojkama.

Tokom januara meseca u niškoj Juri imali smo 30 zaposlenih kojima su ugovori istekli, a nisu produženi. Određeni broj zaposlenih je samoinicijativno napustio kompaniju – kažu iz Jure.

Koliko je njih otišlo ne otkrivaju, a to što neki radnici nisu dobili produženje ugovoraobjašnjavaju stanjem na tržištu.

Celokupno poslovanje kompanije zavisi od kupaca, odnosno od projekata i narudžbina. Tokom avgusta meseca prošle godine došlo je do značajnijeg porasta narudžbina te je kompanija angažovala zbog privremenog povećanja posla veći broj zaposlenih. U 2021. godini, kompanija će organizovati proizvodni proces u skladu sa planom i narudžbinama kupaca poštujući zakonske odredbe – kažu u kompaniji.

U Juri se nadaju da u budućem periodu neće biti većih oscilacija na tržistu, a Stanković traži od Gradskog veća da izvesti Skupštinu o dešavanjima u Juri i Šinvonu i planu mera za one koji su ostali bez posla.

Podsetimo, pojedini radnici Šivona SMS-om su obavešteni da im ugovor neće biti produžen, ali inspektori su utvrdili da je to u skladu sa zakonom jer im je rešenje uručeno lično, prenose Južne Vesti.

Po sistemu “ugovor na ugovor pa doviđenja” otpušteno 200 radnika fabrike „Jura“

17 Shares
Share via
Copy link