Sigurni smo da niste propustili vest da su vanilice proglašene za najbolji praznični kolač na svetu.
Sajt FUD52 objavio je recept za naš tradicionalni slatkiš koji je odneo pobedu u konkurenciji sa receptima iz 45 zemalja i celog sveta.
View this post on Instagram
Ali, ono što znamo kada su srpske domaćice u pitanju je da svaka ima svoj recept ili malu tajnu. Kao što nema tačnog recepta za sarme nema ga ni za vanilice.
Ako Vam asocijacija za vanilice nisu: „MEKANE KAO DUŠA“ i „TOPE SE“ niste probali najbolje vanilice. Mi jesmo, zovu se „Juliškine vanilice“ i domaćica je podelila svoj recept sa nama.
Recept za najmekanije vanilice:
Za testo je potrebno 1kg brašna ( Tip 400) i oko 400g svinjske masti. Mast mora da bude domaća i ne, ne može puter a margarin ne dolazi u obzir!
Zapravo može ali onda to nisu najbolje vanilice ili nisu vanilice uopšte.
Jedno celo jaje i dva žumanca, oko 200g šećera, aroma vanile i vanilin šećer.
Sok od limuna i narendana korica istog. Džem od kajsija a može i šljiva ( ako nema kajsija ).
Postupak pripreme:
Najvažnije pre nego počnete pripremu je strpljenje i želja da pripremite ove kolače jer potrebno je i vremena i živaca da biste se na kraju sladili ovom poslasticom.
Mast se umuti penasto, dodaju se jaja šećer, vanilin šećer, sok i kora od limuna i na kraju brašno.
Testo umesiti, da bude ujednačeno. Ostavite ga da „odmori“ u frizideru na kratko i nakon toga razvlačite na zeljenu debljinu, zavisno od veličine modlice, gledajte da ne bude predebelo.
Peku se kratko od 7-10 minuta, preporuka je da ostanu bele ali mogu i malo da se „zarumene“.
Ohlađene ih spajamo džemom i valjamo u šećer u prahu.
Bonus savet: u šećer u prahu dodati vanilin šečer par dana pre pripreme. Džem mora da bude domaći, marmelade i industrijski džemovi nisu zamena.
Glavni savet: Najvažnije začin za svako jelo je puno ljubavi.
To su one “siromašne” vanilice.
Prave vanilice imaju jednu meru brašna i jednu meru mlevenih oraha. Ali to vise niko ne radi. Zaboravljeno. Zato su danasnje vanilice samo sladak kolačić bez ikakve arome.
Doduše, u Beogradu jos ima pravih domaćica koje su sačuvale pravi recept i prave ih o slavama.