Koronavirus Srbija

Jovo Bakić: Brnabić je nadmena, bezosećajna… i iritantna paničarka

Sociolog Jovo Bakić je,komentarišući vanredno stanje u Srbiji i čestu upotrebu sintagme „ratno stanje“, vrlo oštro kritikovao premijerku Brnabić.

– Naprednjačka pripravnica na čelu vlade kad god progovori slična postaje svome „šefu“. Nadmena, bezosećajna, manipulativna, glumatajuća i veoma iritantna paničarka. U tom smislu, njih dvoje ne samo da sami treba da potraže pomoć odgovarajućeg lekara nego će i građane uterati u klinike, sasvim nezavisno od virusa kovid-19. Potonji će proći, pronaći će se i vakcina, a za njih dvoje, opasnijih po zdavlje građana od virusa, ostaje da se vidi kada i kako će proći. Ne bih bio u njihovoj koži kada dođe taj čas, neophodan za početak dugotrajnog procesa ozdravljenja jednog duboko obolelog društva – rekao je Bakić za Danas.

Premijerka Ana Brnabić, jedna od potpisnica odluke o proglašenju vanrednog stanja, učestalo u javnim nastupima govori o ratnom stanju u kojem je država, iako su vanredno i ratno stanje dve sasvim različite kategorije.

Posle ratova koje su građani Srbije u ne tako davnoj prošlosti preživeli, pominjanje ratnog stanja u bilo kom kontekstu u ovako, za mnoge, stresnim okolnostima deluje neumesno. Sagovornici lista Danas smatraju i da ovakva upotreba različitih termina, makar i zbog „borbe protiv virusa“, pokazuje koliko premijerka ne poznaje Ustav i da moguće želi da militarizuje društvo.

Profesorka prava u penziji Vesna Rakić Vodinelić kaže da proglašenje vanrednog i ratnog stanja izazivaju različiti uzroci, koji se bitno razlikuju, što je očigledno već iz same terminologije.

– Posledice oba, međutim, mogu biti iste kada je reč o ograničenju ljudskih prava. Ustav u članu 202 podjednako reguliše ograničenja tih prava u vanrednom i ratnom stanju, a postavlja državi i iste zabrane kada je o ograničenjima reč. Međutim, premijerka ne samo za vreme epidemije pokazuje koliko ne poznaje Ustav, pa se možda upotreba pogrešnog termina može i tome pripisati. Ne isključujem ni to da, poput svog uzora i mentora, nastoji da militarizuje društvo u Srbiji, a i podiđe frazi o borbi protiv nevidljivog neprijatelja – navodi Rakić Vodinelić.

Politikolog Boban Stojanović ukazuje na potpuno besmisleno poređenje.

– Ne znam šta će im to. Kao da žele da ovom narodu i pored svih ovih problema još osveže traume ’90-ih. Naravno da je vanredno stanje, prouzrokovano pandemijom virusa. Umesto da se građani smiruju, često mi deluje da vlast (a pre svega tandem Vučić i Brnabić) želi dodatno da uplaši narod. Najkraće rečeno – veoma neumesno – zaključuje Stojanović.

Izvor: Danas.rs

Hrvatski novinar koji je pisao o prededsedniku Srbije: Samovlašće nije Vučićev nego Tadićev izum

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

190 Shares
190 Shares
Share via
Copy link