Magazin

Kako je Josipa Lisac zbog pevanja himne zaradila krivičnu prijavu

<img src="https://i.ytimg.com/vi/oxgRBrx5R2E

Josipa Lisac, velika zvezda hrvatske i jugoslovenske muzičke scene, dobila je krivičnu prijavu zbog interpretacije hrvatske himne, koja je okatakterisana kao „previše improvizovana“.

U prijavi se navodi da je Josipa Lisac na inauguraciji predsednika Zorana Milanovića, izvodeći himnu „Lijepa naša“, „koristila izrugljive artikulacije i tonalitete“ i time narušila ugled Republike Hrvatske.

Podnosilac prijave je, kako prenosi portal index.hr, izvesni Boško Županović koji je u prijavi naveo da je pravnik, a u obrazloženju se navodi da je Josipa Lisac na „izrugljivi i omalovažavajući način“ izvodila himnu Republike Hrvatske i da je tako počinila krivično delo povrede ugleda Republike Hrvatske, i to tako što je „koristila izrugljive artikulacije i tonalitete“.

Novinari portala index.hr pozvali su Županovića da provere da li je reč o šali ili je „krivična prijava istinita“.

„Gledajte, ja ne želim medijsku pažnju. Ja sam to učinio kao pravnik i građanin, smatram da je to obično izrugivanje i da ne priliči nikakvom događaju, a kamoli inauguraciji izabranog hrvatskog predsednika„, rekao je Županović za index.hr.

On ističe kako je smatrao da je to njegova „građanska dužnost“.

„Ja sam odvojio vreme da napišem prijavu. Meni je to bilo degutantno slušati, to je najsvečaniji čin. To je možda za neke performanse, ali ne za inauguraciju. Himna se tako ne izvodi, himna se nikada ne bi tako smela izvoditi. To je izrugljivo“, rekao je za index.hr podnosilac krivične prijave protiv muzičke dive.

On kaže kako je to njegova „subjektivna procena“, i da će nadležni možda angažovati „muzičke veštake“.

„To je moja subjektivna procena. Ja sam to naveo i u prijavi da je njen muzički opus opštepoznat, ali smatram da se himna tako nije smela izvoditi. Ako je Milanović znao da će tako izvesti himnu, onda je i on pogrešio“, ocenio je Županović.

On ističe da će neko u Državnom tužilaštvu (DORH) „procenjivati krivičnu prijavu“ pa će, „ako je prihvati, o tome odlučivati sudsko veće“.

„Možda angažuju neke sudske veštake za muziku“, rekao je Županović, koji inisistira kako je „himna interpretirana na izrugljiv način“ i da to smatra krivičnim delom.

Portal index.hr je, istražujući ko je podnosilac krivične prijave protiv Josipe Lisac, došao do podataka da je Županović do svoje 25. godine skupio 66 krivičnih prijava, da mu se sudilo za dve prevare i plaćanja falsifikovanim novcem.

„Štošta se može doznati“ i iz Županovićevog Fejsbuk profila, piše index.hr navodeći da se podnosilac krivične prijave protiv Josipe Lisac „zagrljen slikao s beguncem od hrvatskog pravosuđa Zdravkom Mamićem i s njegovim bratom Zoranom, ali i s Kolindom Grabar-Kitarović“.

Josipa Lisac je, komentarišući negodovanja zbog njenog izvođenja himne „Lijepa naša“ ocenila da je način interpretacije stvar slobode.

„Nekima se neće svideti, ali to je sloboda. Treba voleti svoju zemlju, biti slobodan u njoj, treba stvarati u njoj. Voleti sebe i sve oko sebe“, poručila je Josipa Lisac.

Autor hrvatske himne i ode srpskoj hrabrosti umro je sam i zaboravljen u Novom Sadu

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

100 Shares
100 Shares
Share via
Copy link