Slavna teniserka Jelena Dokić dugo se mučila sa viškom kilograma. Zahvaljujući specijalnoj ishrani uspela je da pobedi gojaznost. O njenoj transformaciji ne prestaje da se priča, jer je reč o nečemu većem od običnog gubitka kilograma.
Bivša australijska teniserka iz Osijeka koja je igrala za reprezentaciju Srbije i Crne Gore zbog viška kilograma se privremeno penzionisala 2014. Kilaža je nakon toga samo rasla pa je Jelena Dokić, visoka 175 centimetara, 2018. imala 120 kilograma, piše Blic žena.
Odluku da smrša donela je pre 18 meseci, a onda je rešila da na Instagramu prikaže sve faze transformacije.
Za prvih šest meseci skinula je 22 kilograma, pa je zatim u narednih 12 meseci izgubila još 31 kilogram.
Kakav rezultat – 53 kilograma za godinu i po dana !
„Moja motivacija je zaista veoma lična. Želela sam da budem u formi, da budem zdrava i srećna jer sam dugo bila nesrećna zbog kilograma. Moj lični konsultant Belinda mi je stvarno pomogla da stignem dovde. Nije samo u pitanju kontrola nad ishranom nego i podrška i konstantni razgovori svake nedelje“, piše na zvaničnom sajtu Dženi Krejg, čiju je pomoć Jelena Dokić potražila nakon što je izgubila 22 kilograma (pogledajte kako je izgledala u tom periodu).
Program Dženi Krejg sastoji se od šest obroka dnevno. Jelovnik se pravi prema onome šta osoba koja želi da smrša voli da jede ili prema njenom životnom stilu.
Na meniju je 70 jela plus nekoliko specijaliteta. Veoma se vodi računa o količini svakog obroka i njegovoj kalorijske vrednosti (sastavljajući meni prema ponuđenim jelima na sajtu Dženi Krejg i birajući ih prema našem ukusu napravili smo dnevni jelovnik od 885 g odnosno 695 g ili 900 kalorija i 1114 kalorija).
DORUČAK: hleb sa mocarelom, paradajzom, bosiljkom i bademima i kafa.
UŽINA: jagode i grožđe
„Ja obožavam voće. Ovo je sjajna užina za bilo koje doba dana i tako je dobra za vas. Toliko vitamina, minerala, antioksidanata i, što je najvažnije, sve je prirodno i nije obrađeno“, napisala je Jelena.
RUČAK: mediteranski omlet sa lukom i sirom, koji je na sajtu Dženi Krejg predstavljen kao mediteranski omlet Jelene Dokić i za koji se nudi recept.
Za omlet vam je potrebno: šolja listova spanaća, ¼ crvenog luka iseckanog na kocke, 4 isečena čeri paradajza, ¼ iseckane crvene paprike, 20 g drobljene fete sa malim procentom mlečne masti, 1 kašika svežeg seckanog bosiljka, 1 kašika sveđeg seckanog peršuna, balzamiko sirće, mlevena paprika.
Priprema: napravite salatu od listova spanaća, crevnog luka, paradajza, paprike, fete sira, bosiljka i peršuna. Stavite sastojke u činiju i prelijte balzamiko sirćetom i mlevenom paprikom. Zagrejte omlet i luk prema uputstvima. Servirajte uz salatu.
UŽINA: čokoladni puding (80g | 165 cal | 690kJ).
VEČERA: supa od povrća.
TOP SAVET: Jelena je na Instagramu otkrila da obožava domaću supu: „U supi su samo pileća prsa, govedina, šargarepa, brokoli, celer, paradajz i peršun. Samo dodajte vodu i ostavite da se lagano kuva četiri sata. Neverovatno i tako zdravo!“
UŽINA: miks kikirikija i nudli (30g | 165 cal | 690kJ).
Jelena, koja nekoliko godina nakon povlačenja nije mogla da zaigra tenis, danas često igra rekreativno. Istakla je da i veoma uživa u igri.
Sa sve većim gubitkom kilograma Jelena je počela intenzivnije da vežba:
„Zagrevanje pred moju tenisku sezonu. Proces traje, ali radim naporno svakog dana. Popravljam se, vraćam se u formu, zdravija sam svakog dana i verujem u proces“.
VAŽNO: Jelena na trening odlazi u devet sati ujutru, a pre vežbanja popije sveže ceđeni sok i kafu.
TOP SAVET: Jedite omiljenu hranu, ali njene zdravije varijante. Ovo je i filozofija ishrane koju američki stručnjak Dženi Krejg zastupa.
Zbog čega je ova dijeta dala sjajne rezultate objašnjava nutricionista – dijetetičar Jovana Srejić Ferluga:
– Jelena je pratila individualno isplaniranu dijetu, prilagođenu svom ukusu i omiljenim namirnicama. To je apsolutno najbolji princip. Nema nedozvoljenih namirnica i jela, samo se klasični recepti zamenjuju zdravijom alternativom, zato je dijeta dala odlične rezultate i bila vrlo održiva. Bivša teniserka je kreirala i usvojila potpuno zdrav novi način ishrane, i to je sjajno“.
JELENIN JELOVNIK
Nutricionista Jovana Srejić Ferluga je sastavila petodnevnik jelovnik koji možete da pratite ako želite da smršate kao Jelena. U jelovnik su uvršteni i predlozi poznate sportistkinje sa Instagrama, a koji se lako pripremaju.
DAN 1
Doručak: šejk od jabuka i pahuljica (289 cal).
Potrebno je: 240 ml vode, mleka ili jogurta, 1 doza proteina sa ukusom vanile, ½ jabuke ½ šolje spanaća, 1 supena kašika mlevenih badema, 20 g ovsenih pahuljica, cimet.
Priprema: blendirati sastojke.
Užina: 150 g sezonskog voća po izboru (100 cal).
Ručak: tortilja od zelene salate punjena belim mesom i povrćem (374 cal).
Potrebno je: 150 g belog mesa, nekoliko velikih listova zelene salate, 1 kašika ulja, 100 g čeri paradajza, 100 g krastavaca, 100 g crvene paprike, 20 g feta sira, 100 ml jogurta.
Priprema: piiletinu ispeći na kafenoj kašici ulja, namazati listove zelene salate sa miksom fete i jogurta, pa dodati kockice mesa i povrća.
Užina: potaž od šargarepe.
Večera: kinoa sa povrćem (364 cal).
Potrebno je: ½ velike crvene paprike, 2.5 manje šargarepe, 25 g luka, 20 g boranije, 1 kašika maslinovog ulja, 50 grama šitake (ili drugih) pečuraka, so, ½ kašike sirćeta, ½ šolje kuvane kinoe, ¼ kašike kapara, aleva paprika, 2 kašike parmezana.
Priprema: propržiti povrće, pa pomešati sa skuvanom kinoom.
Užina plus: integralni pirinčani čips.
DAN 2
Doručak: sendvič sa humusom i grilovanom paprikom (275 cal).
Potrebno je: 60 g humusa, 1 crvena paprika, 30 g feta sira, 10 g semenki bundeve
Priprema: iseći na pola slatku crvenu papriku, pa napuniti humusom i sirom.
Užina: smuti od banane i urmi (300 cal).
Potrebno je: 1 šolja nezaslađenog mleka od badema, 1 zamrznuta banana, 3 urme (bez koštica i ljuske), 2 kašike kakaa (100% kakao)
Priprema: urme potopiti u bademovo mleko na 20-tak minuta pa sjediniti sve sastojke u blenderu.
Ručak: kinoa sa čijom, kokosovim mlekom, semenkama bundeve, borovnicama i kokosom.
Užina: potaž od bundeve.
Večera: palačinka od brašna leblebija i salata (335.5 cal).
Potrebno je za palačinku: 1 praziluk, 1/4 čaše crvene paprike, 1/2 čaše brašna od leblebija, 1/4 kašičice belog luka u prahu, 1/4 kašičice soli, 1/8 kašičice bibera, 1/4 kašike praška za pecivo, 1/2 čaše vode, 2 kašike vode, 1 kašika ulja, 4 kašike humusa.
Priprema: pomešati sastojke i popržiti na ulju.
Za salatu je potrebno: paradajz, crveni luk, ½ kašičice ulja.
Priprema: pomešati sastojke.
Užina plus: miks semenki i jezgrastog povrća.
DAN 3
Doručak: topla kinoa sa orasima.
Potrebno je: 80 ml kravljeg ili sojinog mleka, 1/3 čaše vode, 1/3 šolje kuvane kinoe, 2/3 šolje borovnica, cimet, 10 g iseckanih oraha, 1 kašičica meda ili agave sirupa
Priprema: pomešajte mleko, vodu i kinou u srednjoj posudi. U poklopljenoj posudi kuvati 15 minuta ili dok se većina tečnosti ne absorbuje. Ostavi da stoji 5 minuta. Dodajte kupine, orahe i cimet. Nakon sipanja u činijicu dodajte kašičicu meda ili agave sirupa.
Užina: smuti od spanaća, kivija i čia semenki (311 cal).
Potrebno je: 1 šolja bademovog mleka, 1 šolja spanaća, ¼ zamrznutih kockica srednje banane, ½ kivija, ¼ jabuke, sok od pola limuna, ½ supene kašike čia semenki, 1 mera proteinskog praha
Priprema: izblendirati sastojke.
Ručak: losos sa salatom od krastavca i mirođije (484 cal).
Potrebno je: 150 g fileta lososa, ½ kašike ulja, ljuta paprika, so, biber, ¼ limuna, 30 ml jogurta, ¼ kašike sirćeta, ¼ šolje mirođije, 1 krastavac.
Užina: potaž od tikvica.
Večera: fritata sa spanaćem i ćurećim prsima (358 cal).
Potrebno je: 50 g ćurećih prsa, 2 jaja, 1 šolja spanaća, ¼ šolje (30 g) izrendanog sira, so, biber, 1 kašičica maslinovog ulja.
Priprema: pomešajte sitno iseckana ćureća prsa,spanać i sir sa umućenim jajima pa pecite u zagrejanoj rerni 25 minuta.
Užina plus: integralni štapići od soje (ako ih jedete preko dana, možete ih jesti uz sos za roštilj).
DAN 4
Doručak: jaja i tostirani hleb (300 cal, Jelena ovo jede posle treninga).
Užina: zdravi štapići sa namazom od humusa (386 cal).
Za namaz je potrebno: 1 šolja leblebija iz konzerve, 1 čen belog luka, ¼ šolje (60g) jogurta, 2 supene kašike limunovog soka, 1 supena kašika maslinovog ulja, so, 3 srednje šargarepe (za umakanje u humus).
Priprema: sastojke staviti u činiju i dobro ih promešati.
Ručak: primavera salata sa svinjetinom.
Potrebno je: 100 g svinjskog filea, 1 kašika maslinovog ulja, 60 g smrznutog graška, 50 g špargli, 40 g boranije, 10 g parmezana, 20 ml pavlake za kuvanje, ½ kašičice narendane kore pomorandže, 1 kašika soka od pomorandže, ½ kašičice senfa, ¼ čena belog luka.
Priprema: zagrejati rernu na 200°C. Premazati losos maslinovim uljem pa položiti na pleh. Začiniti ljutom paprikom, soli i biberom, odozgo staviti kriške limuna pa peći 8 – 12 minuta. Umutiti jogurt, sirće, so i biber u činiji, dodati mirođiju i krastavac pa sve pomešati i servirati sa lososom kao dresing.
Užina: pirinčana galeta sa ukusom čilija.
Večera: mediteranska salata od tunjevine (309 cal).
Potrebno je: ¼ zelene salate, 100 g paradajza, ¼ crvenog luka, ½ krastavca, ½ zelene paprike, 20 g feta sira, 30 g maslina, ½ kašike origana, ½ konzerve tunjevine u maslinovom ulju, 15 ml vinskog sirćeta.
Priprema: sitno iseckati povrće i sir, promešati sa uljem i sirćetom. Začiniti origanom.
Užina plus: štapići od povrća.
DAN 5
Doručak: super zdrav šejk (250 cal).
Potrebno je: ½ šolje zamrznutih višanja, 240 ml vode, ⅓ šolje iseckane sveže cvekle, ⅓ šolje zamrznutih jagoda, ⅓ šolje zamrznutih borovnica, ¼ banane, 1 merica proteina, 1 supena kašika mlevenog lanenog semena.
Priprema: blendirati sastojke.
Užina: paprike punjene humusom i sirom (275 cal).
Potrebno je: 60 g humusa natural, 1 crvena paprika, 30 g feta sira, 10 g semenki bundeve.
Priprema: iseći na pola slatku crvenu papriku, pa napuniti sa humusom i sirom.
Ručak: piletina sa fetom u pesto sosu (492 cal).
Potrebno je (recept za 2 dana): 2 pileća bela mesa, 80 g pesto sosa, 60 g feta sira, 2 šolje (40 g) rukole, 1 kafena kašika maslinovog ulja.
Užina: čokoladni mus (22g | 156 cal | 652kJ).
Večera: mafini sa paprikom, pečurkama i jajima (388 cal).
Potrebno je: 2 jaja, ½ šolje pečuraka, ¼ crvene paprike babure, ¼ luka, ¼ šolje (30 g) izrendanog sira, 1 supena kašika jogurta, 1 supena kašika maslinovog ulja, so, biber.
Priprema: zagrejatu rernu na 180°C pa podmazati kalup za pečenje mafina sa ½ kašike maslinovog ulja. Sitno iseckati pečurke, papriku i luk. Prodinstati povrće na ½ kašike maslinovog ulja na srednjoj temperaturi dok ne omekne. Začiniti sa soli i biberom.
U činiji umutiti jaja, jogurt, so i biber. Napuniti modlu tako da se svaka pregrada prvo popuni povrćem do pola pa prelije mešavinom sa jajima. Dodati preko narendan sir pa peći 20 minuta ili dok mafini ne dobiju zlatnu braon boju.
Užina plus: miks semenki.
Dodaj komentar