Magazin Srbija

Čudo prirode na 15 kilometara od Niša i jedan od najneobičnijih predela Balkana

jelasnicka klisura
Foto: Prinskrin/ YouTube

Jedan od najneobičnijih predela Balkana sa nedirnutom prirodom nalazi se nadomak Niša. Na svega 15 kilometara od grada nalazi se očaravajuća Jelašnička klisura, koja predstavlja pravo čudo prirode. Od 1995. godine uživa status specijalnog rezervata prirode.

– U jugoistočnoj Srbiji se nalazi veliki broj lepih i značajnih klisura, ali možda je jedna od najlepših upravo Jelašnička klisura – kaže Danko Jović iz Zavoda za zaštitu prirode Srbija.

– Jelašnička klisura kao proglašena je specijalnim rezervatom ne samo zbog svojih geomorfoloških osobina i lepota – kaže Danko Jović dodajući da je zaštićena i zbog veoma retke i specifične vrste flore i faune.

U mnogim klisurama južne Evrope rastu različite vrste biljaka – negde raste Natalijina ramonda, negde ramonda serbika, a u Jelašničkoj klisuri, 92na Radovom kamenu ove vrste žive jedna pored druge.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Go2trail (@putanjabezgranja)

Jedno od najinteresantnijih izletišta u ovom delu zemlje su Bojanine vode. Na tom području postoje i dve omanje pećine, nazvane simbolično Jelašnica jedan i dva. Među stenama Jelašničke klisure je i nadaleko čuven vodopad Ripaljka.

Uz to što postoji nekoliko dobrih lokacija za piknik, pa i za kampovanje, u Jelašničkoj klisuri se nalaze i odlična mesta za sportsko penjanje. Visina svih 58 smerova za „free climbing“, koliko ih ima ukupno u ovoj klisuri se kreće između 5,5 i 70 metara. Ljubiteljima te sportske aktivnosti su omiljeni „Potkapina“ i „Big wall“.

Izvor: B92.net

Srpskih 5 prirodnih čuda – nacionalni parkovi Srbije

432 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap