Magazin

Snimak iz japanskog vrtića je obavezan domaći zadatak za sve roditelje u Srbiji

takaharu_tezuka_02-fuji-kindergarten-2
Foto preuzeta sa sajta: novakdjokovicfoundation.org

Zemlja izlazećeg Sunca, Japan, po mnogo čemu može i mora biti uzor čovečanstvu. U nekim kulturnim obrascima su toliko ispred ostalih naroda da je to prosto zapanjujuće, ali sa druge strane u svojoj istoriji imaju epizode zločina i ratnih osvajanja koja su gotovo istim intezitetom ostavljala trag u istoriji civilizacije.

Način na koji vaspitavaju svoju decu nekada je predmet polemika, ali i divljenja širom sveta.

Svetske simpatije ponovo su pobrali nakon mnogobrojnih snimaka i fotografija sa Svetskog prvenstva u Kataru, kada su njihovi navijači čistili tribine. Sada društvenim mrežama kruži snimak iz jednog vrtića u ovoj zemlji.

Na njemu se vidi kako decu tamo od malih nogu uče lepom ponašanju, kulturi i manirima. A sve kroz vrlo jednostavnu igru.

Snimak pokazuje klince koji sede u dve kolone na stolicama glumeći putnike u autobusu, a jedan dečak je ispred ostalih kao vozač. Onda u kadar ulazi dečak sa štapom glumeći deku i njemu tada ustaje drugar i ustupa mu mesto.

Zatim u kadar ulazi devojčica koja glumi mamu s bebom i njoj drugar iz grupe takođe ustupa mesto. Isto je i sa jednom „trudnicom“, ali i sa devojčicom kojoj drug ustaje.

Jasno je da u praksi, ni kod nas, ni u drugim zemljama širom sveta, nikad nije sve idealno, ali ovakvi potezi i osnova koja se gradi za mlade svakako vode u bolje sutra.

A Japan je zemlja od koje možemo mnogo da naučimo. Obrazovanje je vitalni deo japanske kulture i u tamošnjim vrtićima programi su dizajnirani baš tako da deci odmalena usade prave vrednosti.

Izvor: Zadovoljna.Nova.rs

Što je u Japanu normalno, u Švedskoj je prestrogo: 6 najčudnijih metoda vaspitanja dece u svetu

44 Shares
Share via
Copy link