Svet Vesti

Japan prebrojao ostrva i saznao da ih ima 7.000 više nego što se pre mislilo

ostrva-japan
Foto: EPA

Japan je prebrojao svoja ostrva i otkrio da ih ima 7000 više nego što se pre mislilo, javlja CNN.

Digitalno mapiranje koje je izradila Uprava za geoprostorne informacije Japana (GSI) nedavno je otkrilo da na japanskoj teritoriji postoji 14.125 ostrva, više nego dvostruko više od broja 6852 koji je u službenoj upotrebi od izveštaja japanske obalne straže iz 1987. godine.

Međutim, GSI je ove sedmice naglasio da nova brojka odražava napredak u geodetskoj tehnologiji i da nije promenila ukupnu površinu zemlje u posedu Japana.

Rečeno je da je, iako ne postoji međunarodni sporazum o tome kako brojati ostrva, korišten isti kriterijum veličine kao i prethodno istraživanje pre 35 godina, prenosi Index.

Ostrva koja okružuju Japan bila su u središtu nekoliko teritorijalnih sporova.

Japan polaže pravo na južna Kurilska ostrva koje drži Rusija, a koje Tokio naziva Severnim teritorijima.

Spor datira još s kraja Drugog svetskog rata. Japan takođe kaže da ima istorijsko pravo na nenaseljeno ostrvo Senkaku u Istočnom kineskom moru, kojim trenutno upravlja, ali Kina je više puta osporila tu tvrdnju.

U međuvremenu, Japan i Južna Koreja ostaju u više od 70 godina dugom sporu oko suvereniteta grupe ostrva poznatih kao Dokdo kod Seula i Takeshima kod Tokija u Japanskom moru, koje Koreja naziva Istočnim morem.

U Japanu posao ima primarnu ulogu, radi se po 13 sati bez godišnjeg odmora, ko hoće više slobodnog vremena radi manje za platu od 570 €

oznake

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

42 Shares
Share via
Copy link