Magazin Vesti Novi Sad

Ove izraze koristite stalno, a ne znate šta znače

zasto se kaze

Mnoge izraze koristimo u svakodnevnom govoru, ali zapravo nismo svesni kako su oni nastali. Zašto se kaže pijan k’o majka, košta kao svetog Petra kajgana, nemati dlake na jeziku? Potražili smo odgovore na ova pitanja.

Pijan k’o majka

Mnoge pijanice upotrebljavaju ovaj izraz, a zašto su majke pijane i kakve to veze ima sa ginekologijom? Profesor univerziteta i šef ginekološko-akušerske klinike u Novom Sadu, Akademik Berislav Berić objašnjava da izraz “Pijan ko majka” ima veze sa porođajem. U doba kada su se žene porađale u kućama, bez stučne pomoći, ako je porođaj bio bolan, babice bi prodiljama davale akohol, uglavnom jaku rakiju, kako bi ona ublažila bol. Ovo je samo jedno od tumačenja navedenog izraza.

Košta kao svetog Petra kajgana

Koja je cena kajgane svetog Petra i kakve veze ovaj svetac ima sa kajganom? U doba Svetske ekonomske krize ovaj izgraz se često upotrebljava. Veselin Čajkanović u knjizi “Mit i religija u Srba” ističe da je ovaj izraz preuzet od Grka (s tim da se kod njih spominje sveti Đorđe). Legenda kaže da je neki dečko namenio kajganu ovom svecu, ali su je pojela 4 trgovca. Svetac je načinio čudo i nije im dao da izađu iz hrama dok svaki od njih ne ostavi zlatni novac. Kad su izlazili iz crkve oni rekoše “Sveti Đorđe, mnogo ti je skupa kajgana, nikada je više od tebe nećemo kupovati”.

Nemati dlake na jeziku

Retko ko danas ima dlaku na jeziku, tako bar kažu, a zašto se kaže? U nekim krajevima govore kad neko laže da ima dlaku na jeziku, zbog toga od dece traže da pokažu jezik kako bi utvrdili da li govore istinu. To bi značilo da oni koji nemaju dlaku na jeziku govore istinito, otvoreno i oštro.

Sledeći put kada budete upotrebili neki od ovih izraza znaćete zbog čega se tako kaže.

Izvor “Zašto se kaže?” Milan Šipka

Više o gramatičkim greškama na Fejsbuku

Avatar

Marina Mandadžić

Veliki zaljubljenik u modu i autorka bloga "Modni trendovi u ogledalu". Voli dobre žurke. Posvađana sa telefonom.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

PARTNERI SAJTA


204 Shares
204 Shares
Share via
Copy link