Magazin Srbija

Rusi kao komšije zatvoreni, ne umeju da kažu ni ‘dobar dan’ ni ‘zdravo’

Grbavica zgrade
Foto: Luftika, ilustracija

Svedoci smo da su cene nekretnina, ali i iznosi mesečne rente odavno otišli u nebesa, pa je za prosečnu srpsku porodicu prava enigma kako doći do iole pristojnog stana po prihvatljivoj ceni, posebno uzevši u obzir opštu inflaciju i visinu prosečne plate.

Ova situacija je posebno došla do izražaja od početka rata u Ukrajini, kada su brojne ruske i ukrajinske porodice potražile utočište u Srbiji, posebno u najvećim urbanim centrima.

Međutim, ispostavlja se da bi naši stanodavci, kojima su se osladile visoke cene renti, najviše voleli da domaćim zakupcima izdaju stanove za iznose koji sada plaćaju Rusi, ocenjuje konsultant za nekretnine Nikola Đogatović.

„Stihijski dolazak“ uticao na cene, mnogi su otvorili firme u Srbiji

Kako je istakao na TV Prva, „Rusi i Ukrajinci dolaze u brigadama“, što je stvorilo potražnju i za do 50.000 stambenih objekata.

– Imamo dolazak od preko 160.000 što Rusa, što Ukrajinaca, a oni su se fokusirali na Beograd i Novi Sad. To je preko 50.000 nekretnina, to je ogroman broj i moralo je da dođe do skoka cene – kaže Đogatović, a prenosi Blic.

Kako ocenjuje, upravo je „stihijski dolazak“ ljudi sa ovih prostora neminovno uticao na skok cena.

– Imamo i kompanije koje su svoje ljude počele da dovlače ovde, otvorili su firmu i ovde su počeli da žive. Dolazak je manji, ali nemojte da isključite mogućnost da će nešto da se desi do marta, pa će opet biti navale – kaže Đogatović.

Rentijeri nemaju milosti prema domaćim podstanarima

Konsultant za nekretnine istakao je da bi logično bilo da dođe do smirivanja cena nekretnina, ali da za sada niko ne zna šta će se dešavati u budućnosti.

Državljani Rusije su manje zainteresovani za kupovinu stanova, kaže Nikola Đogatović.

Nikola đogatović tv prva
Foto: Screenshot / Prva televizija

– Oni moraju iz statusa nerezidenta da pređu u status rezidenta da mogu zakonski da kupuju. Mora da prođe inicijalni period ili da otvore firmu, tada mogu da kupuju stan i da stan bude na firmu.

Domaći stanodavci bi najviše voleli da to budu naši stanari, ali da plaćaju ruske cene. Ne izlaze u susret našim ljudima, nemaju milosti – kaže Đogatović.

Rusi kao komšije zatvoreni, ali korektni

Konsultant za nekretnine zaključio je da se stanodavci za sada nisu žalili na ruske stanare, ali, kako kaže, dosta su zatvoreni prema komšijama.

– Kratko su ovde da bismo ih ocenili. Za sada je to okej, nije bilo slučajeva da nisu plaćali kirije, da nisu plaćali komunalije ili izlazili iz stanova.

Ono što mogu da kažem da su zatvoreni, da ne umeju da kažu komšijama dobar dan ili zdravo – iskustvo je Đogatovića, koji je dodao i da Rusi iznajmljuju stanove uglavnom na godinu dana.

Izvor: Blic

Stanodavci u Novom Sadu izbacuju porodice s decom i trudnice i izdaju stanove Rusima za 750 evra

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link