Vesti Vojvodina

Redovi ispred birališta u Vojvodini i autobus pun sigurnih glasova u Futogu

futog-biracko-mesto
Futog, biračko mesto broj 10, foto: Autonomija

Prve sate glasanja u Vojvodini obeležili su veliki redovi ispred birališta, ali i prve izborne nepravilnosti.

Naime, na biračkom mestu broj 10 u Futogu zabeleženo je organizovano dovođenje glasača, gde je stigao pun autobus kojim su doveženi pripadnici romske zajednice, javljaju reporteri portala Autonomija.

Njima je pre ulaska na glasačko mesto „vodič“ davao instrukcije gde i kako da glasaju. Oni nisu hteli da razgovaraju sa novinarima, već su postupali po „zadatim uputstvima“.

Podsećamo, građani Srbije danas glasaju na predsedničkim i parlamentarnim izborima, kao i na beogradskim i izborima u 12 lokalnih samouprava, a pravo glasa ima 6.502.307 birača.

Vojvođani biraju lokalnu vlast u dve opštine: Kula i Sečanj. Lokalni izbori održavaju se i u Beogradu, Aranđelovcu, Majdanpeku, Boru, Medveđi, Doljevcu, Lučanima, Sevojnu, Smederevskoj Palanci, Kladovu i Bajinoj Bašti.

Birači mogu da glasaju na 8.267 biračkih mesta, od kojih je 29 u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija i 77 u inostranstvu.

Predsednik Republičke izborne komisije (RIK) Vladimir Dimitrijević izjavio je na prvoj konferenciji RIK-a da su u sedam časova otvorena sva biračka mesta, osim biračkog mesta broj 77 u Novom Pazaru, jer je “došlo do izvesnih problema, tuče od strane biračkog odbora, a intervenisala je i policija “.

Redosled predsedničkih kandidata je utvrđen žrebom, a na zbirnoj listi je njih osam.

Građani, na parlamentarnim izborima, na kojima je 19 izbornih lista koje su podnele stranke i koalicije biraju i buduće poslanike Skupštine Srbije. Redosled lista utvrđen je po redosledu po kome su predate Republičkoj izbornoj komisiji.

Izvor: Autonomija

Sve vesti o izborima pratite na posebnom blogu – IZBORI UŽIVO.

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

231 Shares
231 Shares
Share via
Copy link