Srbija Vesti

Počinje izbor za najbolju novu srpsku reč i traje do 15. septembra

najbolja nova srpska rec
Foto: Promo

Sajt „Mala biblioteka“ iz Londona i ove godine organizuje takmičenje “Najbolja nova srpska reč“ koje počinje 11. maja i trajaće do 15. septembra, saopštili su organizatori.

Jezik, poput bogatog arhiva, čuva sećanje i uspomene na naše pretke i na život kakav je nekada bio, ističe se u saopštenju i dodaje:

„On je odraz naše materijalne i duhovne kulture i kao sredstvo za izražavanje misli, jeste najvažnija spona između čoveka i sveta koji ga okružuje. Danas imamo mnoštvo novih zanimanja, predmeta i pojavakoje su iskazanenovim rečima, najčešće tuđicama, a koje mi s lakoćom usvajamo ne mareći mnogo za jezik. Smatramo da ne mora da bude tako i da je jezik nasleđe koje treba da volimo i da čuvamo.“

Pravila ovog takmičenja su:

Dozvoljeno je pojedinačno poslati do pet reči i objašnjenje značenja. Po mogućstvu objasniti nadahnuće i cilj reči koja ne sme biti prethodno zabeležena ni u jednom srpskom rečniku. Takođe, prihvataju se reči koje mogu imati zvučne sličnosti sa drugim slovenskim jezicima, a danas nisu u upotrebi u srpskom jeziku. Prednost imaju zamene za nepotrebne tuđice (posebno anglicizme), s tim što se traže predlozi za nepotrebne tuđice, a ne za srpske reči, ne traže se zamene za široko prihvaćene (prilagođene) pozajmljenice poput reči džezva, bojler, radijator, jastuk, itd.

Prva nagrada takmičenja je 600 evra, druga 400 evra, a treća 200 evra.

Svi zainteresovani mogu da šalju predloge na [email protected], uz osnovne lične podatke (ime, prezime, adresa, e-pošta) do 15. septembra 2024. godine.

Poslednji dan za slanje predloga je 15. septembar u 20 sati, a nagrade će biti dodeljene posle 16. oktobra 2024. godine.

Svi podaci o Takmičenju nalaze se na sajtu Male biblioteke.

Hrvati izabrali 3 nove reči: Prestrujnik, šećerice i bakroza

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link