Magazin

U toku je glasanje za najbolju novu srpsku reč, među predlozima sviđ i neželjak

Knige biblioteka
Foto: Pixabay

Jezik je živa stvar, koja se stalno menja, pa ga svaka nova generacija obogaćuje novim izrazima, često stranog porekla, dok neke stare srpske reči polako tonu u zaborav.

Usled raširenosti engleskog, kao “globalnog” jezika na planeti, mnogi anglicizmi su ušli u svakodnevnu upotrebu, a na sajtu Male biblioteke iz Londona počelo je javno glasanje za najbolju novu srpsku reč.

U užem izboru su 32 reči, a glasanje će trajati do 15. oktobra. Na pomenutom sajtu se nalaze svi predlozi i objašnjenja samih takmičara. Svako može da glasa jednom i odabere najviše tri reči, prenosi N1.

Među odabranim predlozima za koje možete glasati su: opazica, uzrenje kao zamena za introspekciju, zascenje (umesto bekstejdža), neželjak umesto spama.

Tu su i reči: beztebnost, zrčak, podatika, susramlje, sviđ (lajk), svidić/nesvidić (like/dislike), večnutak, beznemož (kao zamena za izraz must have).

Osim nagrađenih reči koje bira žiri – tri novčane nagrade za prvo, drugo i treće mesto, nakon 15. oktobra biće objavljen i pobednik Javnog glasanja. Pobednici žirijskog glasanja će takođe biti objavljeni tek posle tog datuma.

Nagrade žirija dobijaju novčane nagrade od 600 evra, 400 evra i 200 evra.

Prema rečima urednika sajta Mala biblioteka Veljka Žižića, pobednik javnog glasanja kao i svi takmičari čije su reči navedene u uži izbor žirija kao nagradu dobiće fototipsko izdanje rečnika srpskog jezika Dr Miloša Moskovljevića.

U pitanju je poslednji opisni rečnik srpskog jezika pisan za svakodnevnu upotrebu.

Takmičenje je počelo 15. maja, a do 15. septembra stiglo je oko 400 predloga.

Izvor: N1

Lingvisti su rekli svoje: U ovom gradu se govori najčistiji srpski jezik

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link