Novi Sad Vojvodina

Novosadska opozicija o RTV-u: Sa takvom gledanošću ne ispunjava funkciju javnog servisa

rtv
Foto: Maja MIćić

Nekoliko novosadskih odbora opozicionih stranaka iznelo je niz tvrdnji o poslovanju Radio-televizije Vojvodine, poručujući da malom gledanošću ne ispunjava funkciju javnog servisa.

Predstavnici gradskih odbora Demokratske stranke, Stranke slobode i pravde, Pokreta slobodnih građana, Pokreta za preokret, Srbija centar – Srce i Akcije progresivne Vojvodine održali su konferenciju za novinare na kojoj su ukazali na malu gledanost Radio-televizije Vojvodine, borbu dve struje unutar Srpske napredne stranke za mesto generalnog direktora i, kako tvrde, rasipanje novca na pokrajinskom javnom servisu.

Kako je rečeno na konferenciji, u Ministarstvu odbrane se 7. marta navodno većalo o tome ko bi trebalo da bude direktor Radio-televizije Vojvodine, piše 021.rs.

Prema rečima predsednika Pokreta za preokret i narodnog poslanika Janka Veselinovića, tom sastanku su prisustvovali ministar odbrane Miloš Vučević, predsednik Upravnog odbora Marko Ćalić, član Regulatornog tela za elektronske medije Milorad Vukašinović i direktor Kulturnog centra Novog Sada Bojan Panaotović.

– Zašto je to tako i kome treba ova televizija? Zbog onih koji dobro zarađuju u saradnji sa RTV-om. A to su nezavisne produkcije i Eparhija Bačka. Tokom prethodnih 11 godina Eparhija Bačka je prihodovala oko milion evra za emisiju na radiju na kojoj se čitaju informacije koji su sveci tog dana i za emisiju na televiziji ‘Verski kalendar’, koja se emituje jednom nedeljno. Da se razumemo, smatram da takva emisija treba da postoji, ali ne mislim da treba da je finansira RTV već crkva, naveo je Veselinović.

Veselinović je poručio da su produkcije u poslednjih sedam godina, za emitovanje emisija kao što su „Kuhinjica“, „Nauka i biznis“, „Putevi nade“, „Čari ribolova“, prihodovale 615 miliona dinara, od čega najviše produkcija „Skorpion“ – 303 miliona.

Narodna poslanica iz redova Pokreta slobodnih građana Ana Oreg iznela je dodatne podatke o poslovanju RTV-a, poručujući da je, uprkos novoj zgradi na Mišeluku, skandalozno to što se i dalje izdvaja 25.000 evra mesečno za zakup poslovnog prostora. Takođe, kako je rekla, za ugovore sa agencijama za održavanje higijene poslovnog prostor, za koji kaže da se „inače skoro i ne koristi“, godišnje se izdvaja 31,2 miliona dinara.

Gledanost

Predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke Veljko Krstonošić osvrnuo se na gledanost RTV-a, navodeći da je podaci o gledanosti televizije u Vojvodini, u nedelji od 19. do 26. marta, pokazuju da prvi program pokrajinskog javnog servisa pratilo svega 0,67 odsto, a drugi 0,04 odsto publike.

– To je onaj ‘šer’ koji često pominju na ovim komercijalnim televizijama. To znači da prvi program televizije Vojvodine gleda u proseku dve i po hiljade ljudi u Vojvodini, a drugi program – 139. Naglašavam – u Vojvodini. Kad se uzmu u obzir podaci za područje čitave Srbije, onda je to učešće još manje. Sa takvom gledanošću, javni medijski servis Vojvodine ne može da ostvaruje svoju javnu funkciju i ne služi svrsi zbog koje je uopšte i formiran. A javni medijski servis, podsetiću, ima vrlo značajnu društvenu funkciju, poručio je Krstonošić.

Snežana Dobrić iz pokreta SRCE navela je da je udeo gledanosti RTV-a u Vojvodini pao sa 1,18 odsto u 2021. godini na 0,99 odsto u 2022.

– U odnosu na druge TV kuće u zemlji RTV ima iznad prosečno učešće dokumentarnog i programa kulture u ukupnim programskim sadrzajima, i to pozdravljamo. Upravo zbog toga verujemo da na zanemarljivu gledanost utiče političko-informativni program RTV koji zaokuplja 36 odsto ukupno emitovanog sadrzaja i u procentima je uporediv sa RTS i Pinkom. Od novog direktora i rukovodstva kuće s pravom očekujemo akcije koje će promeniti ovu sumornu sliku medijske marginalnosti RTV. Takođe, od novog direktora očekujemo da u dogovoru sa radnicima RTV radi i na adekvatnom socijalnom programu gde smestiti 1460 ljudi, buduci da je nova zgrada RTV projektovana za 900 zaposlenih, ukazala je ona.

Mirović – Vučević

Predsednik novosadskih demokrata pričao je i o izboru za direktora televizije, navodeći da se trenutno odvija borba za primat između dve struje unutar SNS-a – jedne koju predvodi ministar odbrane Miloš Vučević i druge na čijem je čelu pokrajinski premijer Igor Mirović.

– Ko će u borbi te dve struje na kraju pobediti, ostaje da se vidi, a u interesu građana Vojvodine i zaposlenih na RTV-u je da, ako je ikako moguće, izgube obe. Zato mi tražimo da se javno objave biografije kandidata i da se čitav proces izbora generalnog direktora obavi zakonito i transparentno, dodao je Krstonošić.

Za Branislavu Pandurov iz SSP-a „nezakonito odugovlačenje“ imenovanja generalnog direktora RTV-a predstavlja pokazatelj „apsolutne kontrole vlasti SNS-a u toj medijskoj kući“.

– Dovođenjem pre samo petnaest dana devetog člana UO RTV Biljane Ratković Njegovan potvrđena je borba unutar dve struje u SNS-u, čiji će kandidat preuzeti rukovođenje javnim servisom. Na kraju, da najveću štetu trpe građani jer im je povređeno pravo na istinito, tačno i blagovremeno informisanje, zaključila je Pandurovljeva.

Izvor: 021.rs

Zaposleni u RTV rade u uslovima opasnim po život (VIDEO)

Ekipa Luftike

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link