Magazin Srbija

Monah Matej izvući će koverat sa imenom 46. patrijarha

monah-matej
Foto: Nikola Tomić / Telegraf

Najveća čast u današnjem izboru novog poglavara Srpske pravoslavne crkve pripala je monahu Mateju Ristanoviću iz manastira Sidojevac koji će iz svetog jevanđelja izvući koverat sa imenom 46. Srpskog patrijarha.

Za monaha koji će izabrati novog patrijarha bira se onaj za koga vlada mišljenje da je veliki duhovnik.

Sveti arhijerejski Sabor SPC na kome će biti izabran novi patrijarh SPC, 46. po redu, održava se danas u kripti Hrama Svetog Save.

Srpska pravoslavna crkva je donela odluku da monah koji će apostolskim žrebom birati patrijarha bude arhimandrit Matej Ristanović iz manastira Sisojevac, piše Telegraf.

izbor-patrijarha-monah-matej
Foto: Nikola Tomić / Telegraf

Kandidati za patrijarha mogu biti svaki od 30 arhijereja naše crkve sa najmanje pet godina eparhijske službe, a pravo da glasa ima njih 39, koliko Sabor broji članova. Prisutno je 36 članova.

Po procedure, prvo arhijereji biraju između sebe sve dok ne izaberu tri kandidata, a vreme za to nije ograničeno. Uslov za izbor je nadpolovična većina prisutnih vladika. Po izboru tri kandidata njihova imena se stavljaju u jevanđelje iz koga koverat sa imenom izvlači monah iz nekog manastira za koga vlada mišljenje da je veliki duhovnik.

Vučić se plaši samostalnog patrijarha, nekog ko nema govornu manu i ume da kaže NE

Dragana Vidić

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


Share via
Copy link