Magazin Srbija

Bira se patrijarh: Vladike stigle autobusom, umesto Lavrentija glasaju episkop bački Irinej i zvorničko-tuzlanski Fotije

Sabor Srpske pravoslavne crkve na kom će biti izabran novi poglavar počeo je svetom liturgijom u Hramu Svetog Save na Vračaru u 9 sati, a početak zasedanja očekuje se oko podneva.

U 12 sati počinje izbor trojice kandidata, koji moraju da dobiju 50 odsto plus jedan glas vladika okupljenih na Saboru. Između ta tri kandidata zatim se apostolskim žrebom bira patrijarh.

Oko 15 sati bi trebalo da bude završen ovaj deo izbora, ali ako se oduži zasedanje možda bude nastavljeno sutra.

Redovni Sabor SPC ove godine održava se nekoliko meseci ranije radi izbora novog patrijarha, a nakon smrti patrijarha Irineja, koji je preminuo od posledica bolesti izazvane koronavirusom u novembru 2020. Godine.

Od tada do ovog izbora, sa trona je SPC upravljao episkop dabrobosanski Hrizostom, mjestobjustitelj, koji će i služiti današnju liturgiju. Svetim saborom predsedava episkop sremski Vasilije.

Ovaj izbor poglavara SPC prate izvesni presedani i kontroverze, među kojima su najvažniji oni vezani za lokaciju održavanja izbora koji se po prvi put odvija van prostorija Patrijaršije i smeštaja dela vladika u luksuznom hotelu.

Izboru neće prisustvovati vladika šabački Lavrentije, koji je juče hospitalizovan zbog nepreciziranih zdravstvenih problema. Svoja dva glasa, Lavrentije je ustupio Irineju Buloviću i episkopu zvorničko-tuzlanskom Fotiju. Osim njega, juče je zbog sumnje na koronavirus hospitalizovan i vladika Maksim, piše Nova.

Ispred Hrama Svetog Save i parohijskog doma prisutno je obezbeđenje.

Favoriti su Irinej, Porfirije, Joanikije i Hrizostom

Nemoguće je sa sigurnošću prognozirati ko će biti novi patrijarh SPC: taj izbor, na kraju, pravi sveti duh (odnosno slučajan izbor koverte). Ipak, prema nezvaničnim saznanjima iz SPC, četvorica kandidata biće u užem izboru za tri mesta u kovertama iz kojih će biti izvučeno ime patrijarha. U pitanju su vladike Irinej, Porfirije, Joanikije i Hrizostom.

Interesantno je da su vladike ove godine odustale od bogatog voznog parka, i pred Hram se dovezle autobusom “Laste”.

izbor-patrijarha-bus
Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Kako izgleda izbor patrijarha

Sam izbor patrijarha nekoliko puta je menjan kroz istoriju. U savremenoj istoriji SPC, izbor patrijarha se vrši apostolskim žrebom, što znači izvlačenjem jedne od tri koverte sa imenom patrijarha, i to iz svetog jevanđelja. Pre toga, na početku rada Sabora, utvrdi se lista imena vladika koji imaju pravo da budu izabrani, pri čemu je uslov da upravljaju eparhijom barem pet godina. Prema pravilima po kojima je biran pokojni patrijarah Irinej, glasa se tajno dok se ne izaberu tri kandidata sa pedeset posto plus jedan glas. Nakon toga usledi pomenuti žreb.

Vučić se plaši samostalnog patrijarha, nekog ko nema govornu manu i ume da kaže NE

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

38 Shares
Share via
Copy link