Magazin

Iz Srbije i Kinezi beže, bilo gde, makar i u Bosnu

Nakon “navale” kineskih trgovaca, sada smo sve češće svedoci njihovog egzodusa iz Srbije. Kao glavni razlog za beg iz naše zemlje oni navode loš promet i visoke cene zakupa.

U nekoliko poslednjih godina udeo kineskih prodavaca na domaćem tržištu opao je za 20%.

Primera radi, pre pet godina u Srbiji je bilo oko 10.000 kineskih prodavnica, danas ih ima 7.500, a broj kineskih državljana u našoj zemlji se smanjio sa 12.000 na oko 7.000, pokazuju podaci Mreže za poslovnu podršku.

Kineski trgovci tvrde da je kupovna moć u Srbiji opala toliko da su njihovi jeftini proizvodi skupi za stanovnike.

Nova tržišta pronašli su u Poljskoj i pojedinim državama Afrike, a mnogi su otišli u Bugarsku, Rumuniju, Mađarsku, neki u Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

S druge strane, srpski trgovci, koji imaju radnje u blizini kineski, navode da Kinezi odlaze jer ne mogu više da rade na crno i da izbegavaju plaćanje poreza.

Konsultant u Mreži za poslovnu politiku Marko Radović rekao je da je u poslednjih nekoliko godina u Srbiji zatvoreno najmanje 2.000 kineskih radnji.

“Najviše je otišlo u okolne zemlje, članice Evropske unije, a neki su biznis prebacili i u Bosnu i Hercegovinu. Razlog je sigurno procena da u tim zemljama mogu više da zarade, jer veći standard znači i već potrošnju”, smatra Radović.

Kako je dodao, sve češće dolaze Turci i Indijci koji pokreću biznis sličan kineskom, baziran na prodaji garderobe, igračaka i kućne galanterije.

Kako preživeti poslednjih nedelju dana pred platu?

Izvor: 021

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
26 Shares
Share via
Copy link