Vesti

Ivan Damnjanović, policajac zadužen za vređanje građana na internetu

Pripadnik MUP-a Srbije i komandir jedinice specijalnih vozila Žandarmerije Ivan Damnjanović izvređao je građane koji su učestvovali u protestu „Za bezopasan vazduh“, nazvavši ih neostvarenim, zlobnim, zavidnim i ljubomornim ološima.

On je uvrede napisao na Fejsbuk profilu Inicijative Ne davimo Beograd, koja je uživo prenosila skup koji se dogodio u nedelju 10. januara.

Iz ove organizacije su ga u „live chatu“ upitali da li službenik državne institucije sme na ovako uvredljiv način da se obraća građanima, međutim dalja prepiska je izostala.

Protest u nedelju organizovala je organizacija „Eko staža” sa ciljem da se država hitno posveti rešavanju problema zagađenja vazduha u gradovima Srbije, a skupu je prisustvovao veliki broj građana Beograda.

Ovo nije prvi put da Ivan Damnjanović vređa aktiviste pokreta „Ne davimo Beograd“, piše Danas.

On je prilikom obraćanja Dobrice Veselinovića u vezi sa nedavnom prodajom Sava Centra, članove ove organizacije nazvao miševima koji trebaju da se vrate u rupu.

Isti čovek vređao je i porodicu nastradalog Davida Dragičevića, izrekavši gnusnu ocenu da ova porodica prodaje smrt svog deteta.

– Kome može da smeta solidarnost građana Srbije i želja da se istraže okolnosti smrti Davida Dragičevića? Izgleda onima kojima je sasvim u redu da se zastrašuju građani i da se trujemo zagađenim vazduhom – kaže Robert Kozma iz „Ne davimo Beograd“.

Nekadašnji poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić za isti list podseća na kodekse ponašanja javnih službenika kojima se čuva ugled institucija koje predstavljaju.

On objašnjava, da u tim zakonskim odredbama postoji deo koji jasno kaže da se „za namerno, nedostojno i uvredljivo postupanje prema građanima izriče mera prestanka radnog odnosa“.

– I ovaj Damnjanovićev slučaj zapravo je samo jedan u beskrajnom nizu primera koji govori o ogromnom raskoraku između normativnog i stvarnog. Nedopustivo često smo svedoci potpuno nekorektnog odnosa vrha vlasti prema građanima. Vlast sebe doživljava kao nekoga ko vlada ili čak gospodari, a ne kao nekoga ko upravlja javnim poslovima u interesu građana – kaže Šabić za Danas, ocenjujući da se „takvi učestali impulsi sa vrha vlasti neizbežno preslikavaju i na postupke javnih službenika na nižim nivoima“.

Nažalost, očigledan je nedostatak empatije i svesti pojedinaca da svi dišemo isti vazduh i da tu ne postoji politička niti bilo koja druga podela. Ovo je samo jedan u nizu slučajeva koji ovih dana potresaju MUP Srbije, a ostaje da se vidi da li će njihov pripadnik biti sankcionisan zbog svog postupka.

Advokat brutalno prebijenog mladića: MUP skriva Kontićevu krvavu šipku

152 Shares
152 Shares
Share via
Copy link